Razlika između inačica stranice »Žena«

Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Dodana 34 bajta ,  prije 2 godine
nekoliko sitnica
(nekoliko sitnica)
 
== Razvoj i etimologija ==
Odrastanje žene periodrazdoblje je u životu svake žene iz kojega ona prelazi iz djeteta u odraslu osobu, barem na tjelesni način. Žena tajto periodrazdoblje započinje [[menstruacija|menstruacijom]]. Mnoge kulture na poseban način obilježavaju početak odrastanja, kao npr. u [[židovstvo|židovstvu]], imaju posebnu ceremoniju zvanu ''bat mizvah''.
 
Izraz ''žena'' može se koristiti općenito u bilo kojem dobu njenog života, ili konkretnije kada se želi naznačiti dob i razlučiti je od mlade žene, ''djevojke'' ili ''cure''. U današnjem vremenu, izraz ''djevojka'' se također koristi i za neudanu ženu. [[Feminizam|Feministice]] su se tijekom [[1970-ih]] strogo usprotivile tome nazivu te upotreba izraza ''djevojka'' kod odrasle osobe može značiti uvredu. Zanimljiva je i situacija da latinski izraz ''femina'', otkud je i sam feministički pokret dobio naziv, znači ''ona koja je sisana'' (od [[latinski jezik|latinskoga]] korijena ''felo'' = sisati), stoga su se i oko samog naziva pokreta vodile polemike.
 
U pojedinim kulturama koje su konzervativne i/ili kod kojih je položaj žena nezavidan, čast i reputacija obitelji vrlo je dobra, ako su kćeri u obitelji djevice. Tako se izraz ''stara djevojka'' ili ''stara cura'' i dalje može čuti kada se govori o ženama koje se nikada nisu udavale. Riječ ''žena'' bi, pak, u takvim kulturama značio da je žena seksualno iskusna, što bi bila uvreda cijeloj obitelji.
 
U nekim oblicima izraz ''djevojka'' se može odnositi i na odraslu ženu u svakodnevnim situacijama (kao npr. ''djevojačka večer'') i među starijim ženama. U ovom slučaju, izraz ''djevojka'' može se usporediti s izrazom ''dečko'' za muškarca. Ipak, i među liberalnim kulturama, riječ ''djevojka'' često se smatra uvredljivim, ako se koristi kod starijih žena.
 
== Biologija ==
[[Datoteka:Scheme_female_reproductive_system-en.svg|240px|desno|mini|Ženski reproduktivni sustav.]]
 
U smislu [[biologija|biologije]], ženski spolni organi uključeni su u reproduktivni sustav služe za razvijanje zametka u tijelu žene. Jajnici ili ovariji proizvode jaja, koja stapanjem sa [[sperma|spermijima]] dovode do oplodnje i nastanka zametka. [[Maternica]] (na slici ''uterus'') organ je s tkivom koje štiti i pomaže u razvoju zametka te se širi prilikom porodarasta djeteta. Uloga [[vagina|vagine]] najizraženija je prilikom porođaja, iako je ona ponekad krivi sinonim za ostale spolne organe žene: stidne usne i ''[[klitoris]]''. Ženske grudi evoluirale su iz mliječne žlijezde, a primarna im je uloga [[dojenje]].
 
Nakon prve menstruacije, žene mogu zatrudnjeti, iako postoji i umjetna oplodnja. Grana [[medicina|medicine]] koja se bavi ženskim spolnim sustavom zove se [[ginekologija]]. Žene dosežu menopauzu (prestanak menstruacije) u kasnim četrdesetima ili ranim pedesetima svoga života. Tada jajnici prestaju proizvoditi [[estrogen]] i žene ne mogu više zatrudnjeti.

Navigacijski izbornik