Garfield (2004.): razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
Nema sažetka uređivanja
mNema sažetka uređivanja
Redak 25: Redak 25:
| žanr = [[Komedija]] <br> [[Avanturistički film|Avantura]]
| žanr = [[Komedija]] <br> [[Avanturistički film|Avantura]]
| prethodni =
| prethodni =
| sljedeći = [[Garfield 2]]
| sljedeći = [[Garfield 2: Priča o dvije mačke]]
| web stranica =
| web stranica =
| imdb_id = http://www.imdb.com/title/tt0356634/
| imdb_id = http://www.imdb.com/title/tt0356634/

Inačica od 6. rujna 2019. u 14:21

Garfield
Naslov izvornika
Garfield: The Movie
RedateljPeter Hewitt
ProducentJohn Davis
ScenaristJoel Cohen
Alec Sokolow
Glavne ulogeBreckin Meyer
Jennifer Love Hewitt
Bill Murray
Stephen Tobolowsky
GlazbaChristophe Beck
MontažaMichael A. Stevenson
Peter Berger
StudioDavis Entertainment
Paws, Inc.
Godina izdanja2004.
Trajanje85 minuta[1]
DržavaSjedinjene Američke Države
JezikEngleski jezik
ŽanrKomedija
Avantura
Proračun50 milijuna dolara[1]
Zarada200 milijuna dolara [1]
Sljedeći
Profil na IMDb-u
Portal o filmu

Garfield (eng. Garfield: The Movie) je američki dugometražni igrano-računalni film iz 2004. Režirao ga je Peter Hewitt, a inspiriran je istoimenim stripom. Glavni lik, lijeni mačak Garfield, napravljen je računalno, a ostale životinje su stvarne. Film je imao budžet od 50 milijuna dolara, a zaradio je čak 200 milijuna, čime je dobit učetverostručena.

Radnja

Garfield je lijeni, debeli i narančasti mačak koji živi sa svojim vlasnikom, Jonom Arbuckleom. Dane provodi gledajući filmove, jedući lazanje, gnjaveći Jona i provocirajući svog susjeda, dobermana Luku. Garfield je također sklopio prijateljstvo s ljubaznim mišem Lujem i susjedskim mačkama.

Istovremeno, televizijski voditelj Happy Chapman, poznat po svom mačku Picajzliću, sretan je čovjek u emisiji. No u stvarnosti alergičan je na mačke, zavidi svom bratu i želio bi postati uspješni njujorški voditelj. Jon je počeo Garfielda češće voditi veterinaru (na njegov užas) kako bi vidio lijepu veterinarku, dr. Liz Wilson, u koju je zaljubljen. Jon je pokušava pitati za spoj, ali zbog nesporazuma postane vlasnik veselog i razigranog psa Odieja. Jon i Liz počnu izlaziti, ali Garfield je ljubomoran na Odieja i pokušava ga se riješiti. Na izložbi pasa Garfield se nađe ispred jurećih pasa, a Odie osvoji glavnu nagradu. Glavni sudac Happy Chapman predlaže Jonu da Odie postane televizijska zvijezda, ali Jon odbija jer želi da Odie bude njegov ljubimac.

Garfield se vraća kući i iz bijesa udari lopticu koja onda domino efektom razruši cijelu kuću. Kad Jon to vidi, on kazni Garfielda tako da spava u dvorištu po mraku iako ga se boji. Garfield tužno pjeva i plače, a kad ga Odie dođe vidjeti, Garfield ulazi u kuću i zatvori Odieja van. Susjedske mačke gledaju kako Odie bježi i kako ga pronalazi gospođa Baker, koja ga posvaja. Liz dolazi u nedjelju kod Jona kako bi išli van, ali završe tražeći Odieja po gradu. Životinje optužuju Garfielda da je kriv zbog Odiejevog nestanka, a on se pravda da je samo branio svoj teritorij. Chapman i njegov pomoćnik Wendell odlaze kod gospođe Baker i uzimaju Odieja kao da je Happyjev pas, a Happy ostavlja autogram za unuka gospođe Baker.

Dok gleda televiziju, Garfield slučajno ugleda Odieja u emisiji Happyja Chapmana koji obavještava gledatelje da ide s psom u New York. Garfield odlazi spasiti Odieja i upada u nevolje sa štakorima, ali ga spašava Luj. U međuvremenu, Jon se jada Liz kako je najgori vlasnik ljubimaca ikad, te oni kreću u potragu za Garfieldom. Garfield ulazi u Chapmanovu zgradu i zamalo oslobađa Odieja, ali Chapman ulazi u sobu. Garfield pada s prozora i hvata ga šinter jer nema markicu. U isto vrijeme gospođa Baker govori Jonu da je Chapman uzeo Odieja, pa Jon i Liz kreću u potjeru za njim misleći da je oteo i Garfielda. Chapmanov stari mačak Picajzlić, pravog imena Gospar Lujo, oslobađa Garfielda i ostale životinje. Chapman bježi u vlaku s Odiejem, ali Garfield zaustavlja vlak. Tijekom opće pometnje Garfield oslobađa Odieja, ali Chapman hvata obojicu. No Garfieldovi prijatelji stižu, napadnu i poraze Chapmana kojeg prvo Jon udari i onesvijesti, a zatim biva uhićen. Svi se vraćaju kući i misle da je Garfield junak. Liz i Jon ulaze u vezu, a Garfield i Odie postaju prijatelji.

Glumci

Pravi glumci

Sinkronizacija

Izvori

  1. a b c Box Office Mojo: Garfield