Sveučilište u Pennsylvaniji: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
nova stranica: desno| '''Sveučilište u Pennsylvaniji''' (engleski: ''University of Pennsylvania'', skraćeno se koristi i '''Penn''' il '''UPenn'''...
 
Nema sažetka uređivanja
Redak 9: Redak 9:
{{izvori}}
{{izvori}}


[[Kategorija:Američka sveučilišta]]
[[Kategorija:Američka sveučilišta|Pennsylvania]]

Inačica od 10. rujna 2019. u 11:00

Sveučilište u Pennsylvaniji (engleski: University of Pennsylvania, skraćeno se koristi i Penn il UPenn) je privatno sveučilište u Philadelphiji, u američkoj saveznoj državi Pennsylvaniji. Jedno je od devet Kolonijalnih koledža, prvih visokoobrazovnih ustanova prije američke neovisnosti,[1] i jedno od 14 sveučilišta osnivača Udruženja američkih sveučilišta.[2]

Osnivač sveučilišta, američki državnik Benjamin Franklin, osnovan je sveučilište s ciljem ostvarivanja visokog obrazovanja a sve društvene slojeve kao dio javnog dobra. Krilatica sveučilišta, Zakon bez morala je beskoristan, nalazi se na grbu sveučiišta, a ispisana je na latinskom jeziku. Neki ukrasi na grbu, poput dupina i otvorene knjige, kao znaka znanja i mudrosti, preuzeti su sa grba Benjamina Franklina, osnivača sveučilišta.[3] Slijedeći prestižna europska sveučilišta, poput pariške Sorbonne, Sveučilište u Pennsylvaniji bilo je jedno od prvih američkih sveučilišta koje je njegovalo načelo višedisciplinarnosti, spajajući u jedan smjer bogosloviju, klasične znanosti i medicinu.[4]

Dio je športske Lige bršljana (Ivy League), u kojoj nastupa u svim momčadskim športovima i većini pojedinačnih. Unutar sveučilišta otvorena je prva medicinska škola u Sjevernoj Americi (1765.), prvi poslovni koledž (Whartonova škola) i prvi studentski centar i studentska udruga osnovani 1896. godine.[5] Službene boje su crvena i plava.[6]

Izvori

  1. Pismohrana Sveučilišta u Pensylvaniji, Povelja o osnivanju Sveučilišta (PDF format), 1791., str. 1-7 (pristupljeno 12. studenog 2016.) (engl.)
  2. Brownlee, David B.; Thomas, George E., Building America's First University: An Historical and Architectural Guide to the University of Pennsylvania, 2000., Philadelphia: University of Pennsylvania Press, ISBN 0812235150. (engl.)
  3. Sveučilšte u Pennsylvaniji, nepotpisano: Ured i tajništvo sveučlišta: povijest i značenje sveučilišnog grba, 2010. (pristupljeno 1. studenog 2013.) (engl.)
  4. Sveučilište u Pennsylvaniji, nepotpisano: Sveučilište u Pennsylvaniji - naša baština, 2011. (pristupljeno 18. kolovoza 2011.) (engl.)
  5. Pismohrana Sveučilišta u Pennsylvaniji, Tannenbaum, Seth S: Undergraduate Student Governance at Penn, 1895-2006, 19. kolovoza 2011. (pristupljeno 19. kolovoza 2011.) (engl.)
  6. Sveučilište u Pennsylvaniji, nepotpisano: Logotip, oglašavanje i "brendiranje", 2016. (pristupljeno 1. travnja 2016.) (engl.)