Razlika između inačica stranice »Rugvica«

Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Dodano 506 bajtova ,  prije 1 godinu
m (broji→ima)
 
U povijesti ali i danas, iako nešto slabijeg intenziteta, podučje općine najvećim dijelom orjentirano je na poljodjeljstvo. Zadnjih desetljeća značajna je proizvodnja šljunčanih materijala. Značajan broj stanovnika zaposlen je na području Zagreba i Dugog Sela.
U Rugvici djeluje institut za oplemenjivanje bilja, koji proizvodi sjeme za poljoprivredne kulture, prvenstveno kukuruz. U novije vrijeme značajna je prozvodnja, tj. sklapanje i distribucija računala te centri poput logističkog centra Ralu i trgovačkog lanca IKEA. Blizinom Zagreba, željeznice u Dugom Selu i otvaranjem čvora na autocesti A3 Zagreb-Lipovac, rugvička poslovna zona zajedno s dugoselskom u skoroj budućnosti postat će značajno poslovno središte istočnog dijela [[Zagrebačka županija|Zagrebačke županije]].
 
U Rugvici je demonstracijska farma za uzgoj energetske biljke [[miskantus]]a, koju se koristi u proizvodnji biogoriva. INA ondje ima svoje nasade i prva je žetva bila početkom 2019. godine.<ref>INA: [https://www.ina.hr/press-centar/priopcenja-9769/priopcenja/ina-dovrsila-testiranje-energetske-biljke-miskantus-za-proizvodnju-biogoriva/22611 ''Priopćenja za tisak: INA dovršila testiranje energetske biljke miskantus za proizvodnju biogoriva ''], INA. 2. rujna 2019. Pristupljeno 19. rujna 2019.</ref>
 
== Poznate osobe ==
155.232

uređivanja

Navigacijski izbornik