Parenzana: razlika između inačica

Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Dodana 103 bajta ,  prije 2 godine
m
bez sažetka
mNo edit summary
[[Datoteka:U 37 u Kporu.jpg|mini|300px|Austrijska parna lokomotiva U.37 na koparskom kolodvoru]]
[[Datoteka:Kolodvor Poreč.jpg|mini|300px|Kolodvorska zgrada u [[Poreč]]u]]
'''Parenzana''' (''Ferrovia Trieste-Parenzo-Canfanaro, '''TPC''''') je [[Uskotračna željeznica|uskotračna]] [[željeznička pruga]] koja je povezivala [[Trst]] preko niza kolodvora s [[Poreč]]om kao krajnjim kolodvorom. Od tuda naziv Parenzana odnosno ''Porečanka''. Bila je u funkciji od [[1902]]. do [[1935]]. godine. Prolazila je kroz tri države: Italiju (13 km), Sloveniju (32 km) i Hrvatsku (78 km). Koridor pruge je danas sačuvan, kao i velik broj pratećih željezničkih objekata, [[most]]ova, vijadukata i tunela. Dio trase stare pruge, od graničnog prijelaza Italija-Slovenija do Poreča, je preuređen u [[biciklizam|biciklističku]] i pješačku staze, a razmišlja se i o obnovi pojedinih dionica pruge u turističke svrhe.
 
Zanimljiva je sudbina tračnica ove pruge. Mussolinijeve vlasti su skinule, odnosno demontirale tračnice i otpremile ih brodom u svoju nedavno okupiranu koloniju Abesiniju (Etiopiju). Brod nikad nije došao do odredišta, jer je potonuo u Sredozemnom moru.
* Širina kolosjeka: 760 mm
* Želj.Stanice: 35
* Najniža točka: 2 m n.v. ([[Trst]], [[Kopar]])
* Najviša točka: 293 m n.v. ([[Grožnjan]])
* Zavoji: 604
* [[Tunel]]i: 9
Godine 2009. nastavak projekta kandidiran je na EU fondove pod nazivom "''Parenzana II - Ponovno oživljavanje Puta zdravlja i prijateljstva''". U sklopu projekta obnovljene su dionice Vižinada-Poreč i Lama-Dekani, izgrađen je most u Livadama, a u Vižinadi je postavljena maketa lokomotive Parenzane u prirodnoj veličini. Uz trasu su postavljene replike miljokaza, višejezične informacijske, signalizacijske i tematske table, te je izgrađeno nekoliko odmorišta.
 
Nakon uspješne implementacije prva dva projekta, 2014. godine projekt je nastavljen pod nazivom "''Parenzana Magic",'' i ovaj put uz sufinanciranje EU. Ciljevi projekta bili su stvaranje turističke destinacije Parenzana spajanjem postojeće ponude prirodne, kulturne i tehničke baštine u zajednički turistički proizvod te jačanje biciklističke infrastrukture u svrhu razvoja Parenzane kao kulturno-sportske destinacije. U sklopu projekta obnovljena je zgrada nekadašnje škole u Tribanu te uređena u prenoćište za bicikliste i sportaše. Očišćena je i obnovljena trasa na potezu Poreč-Vranići, uređena su vježbališta na otvorenom (u Motovunu, Poreču, Izoli i Piranu), postavljeno je nekoliko odmorišta s informativnim pločama itd. Službena Internet stranica biciklističko-pješačke staze Parenzane je [http://www.parenzana.net/ www.parenzana.net].
 
Tijekom 1990-ih pokrenute su biciklističke utrke ''Parenzana Cannondale'' i ''Parenzana maraton'' koje prolaze trasom pruge.<ref>http://knjiznica.irb.hr/web/en/vijesti/item/1408-biciklistička-utrka-parenzana-cannondale-2011.html</ref><ref>https://www.parentium.com/prva.asp?clanak=10360</ref><ref>http://www.vizinada.hr/Manifestacije-Rekreativni-biciklisticki-maraton-Parenzana.aspx</ref>
11

uređivanja

Navigacijski izbornik