Kritika: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
m uklonjena promjena suradnika 109.165.206.29 (razgovor), vraćeno na posljednju inačicu suradnika Zeljko
Oznaka: brzo uklanjanje
Nova definicija, dopuna
Oznake: mobilni uređaj m.wiki
Redak 1: Redak 1:
{{dz|[[Kritika (časopis)]]|časopis}}
{{dz|[[Kritika (časopis)]]|časopis}}
'''Kritika''' (iz [[Francuski jezik|francuskog jezika]]: ''critique''; izvorno iz [[starogrčki jezik|starogrčkog]]: ''κριτική [τέχνη], kritikē [téchnē]'', izvedeno iz ''κρίνειν krínein'', „[raz-]likovati, razmotriti“) označava primjerice [[umjetnost]] procjene, ili stavljanja u pitanje.
'''Kritika''' (iz [[Francuski jezik|francuskog jezika]]: ''critique''; izvorno iz [[starogrčki jezik|starogrčkog]]: ''κριτική [τέχνη], kritikē [téchnē]'', izvedeno iz ''κρίνειν krínein'', „[raz-]likovati, razmotriti“) je sposobnost prosuđivanja i ocjenjivanja bilo koje pojave. Kritika sadržava uglavnom prednosti i nedostatke. Davanje mišljenja podrazumjeva poznavanje teme o kojoj se govori ili piše. U užem smislu kritika ili kritiziranje je negativno izražavanje, koje može sadržavati prijedlog za poboljšanje.


Postoje razni profesionalni kritičari u određenim područjima kao primjerice u [[umjetnost]]i, [[glazba|glazbi]], [[film]]a, [[kazalište|kazališta]], [[restoran]]a, kritike znanstvenih [[publikacija]] itd...
Postoje razni profesionalni kritičari u određenim područjima kao primjerice u [[umjetnost]]i, [[glazba|glazbi]], [[film]]a, [[kazalište|kazališta]], [[restoran]]a, kritike ili znanstvenih [[publikacija]].


U svakodnevnici pojam obično uključuje ukazivanje na grešku ili loše upravljanje s implicitnim pozivom na promijenu lošeg stanja.
U svakodnevnici pojam obično uključuje ukazivanje na grešku ili loše upravljanje s implicitnim pozivom na promjenu lošeg stanja.
==Umjetnička kritika==
Zadatak kritičara je da predoči publici novo djelo koje umjetnik stavlja na javni uvid. S obzirom kako konzumenti [[umjetnost]]i nisu u stanju pratiti sva nova izdanja na sceni, kritičar to radi umjesto njih. Čitanjem kritike dobija se približan dojam o sadržaju ali i o kvaliteti dotičnog djela. Osim opisivanja i sažimanja djela kritičar također iznosi ocjenu djela i moguće mane. Ukoliko se radi o etabliranom umjetniku recenzent smješta uradak u opus koji je od ranije poznat stručnoj [[publika|publici]] te sagledava djelo u odnosu na prethodno. Recenzija može sadržavati i usporedbe sa sličnim djelima i umjetnicima iz dotičnog [[žanr]]a.
Mišljenje kritičara ne mora se nužno poklapati sa mišljenjem čitatelja. Od kritičara se očekuje obrazovanost i dobro poznavanje žanra o kojem piše. Bolja upućenost kritičara rezultira većim povjerenjem publike.

Pisanje osvrta na kreativna djela zasebna je intelektualna vrsta, koja iziskuje redovito praćenje određene umjetničke scene i redovito izvještavanje javnosti.


== Općenito ==
== Općenito ==

Inačica od 8. studenoga 2019. u 22:06

Ovo je glavno značenje pojma Kritika. Za časopis pogledajte Kritika (časopis).

Kritika (iz francuskog jezika: critique; izvorno iz starogrčkog: κριτική [τέχνη], kritikē [téchnē], izvedeno iz κρίνειν krínein, „[raz-]likovati, razmotriti“) je sposobnost prosuđivanja i ocjenjivanja bilo koje pojave. Kritika sadržava uglavnom prednosti i nedostatke. Davanje mišljenja podrazumjeva poznavanje teme o kojoj se govori ili piše. U užem smislu kritika ili kritiziranje je negativno izražavanje, koje može sadržavati prijedlog za poboljšanje.

Postoje razni profesionalni kritičari u određenim područjima kao primjerice u umjetnosti, glazbi, filma, kazališta, restorana, kritike ili znanstvenih publikacija.

U svakodnevnici pojam obično uključuje ukazivanje na grešku ili loše upravljanje s implicitnim pozivom na promjenu lošeg stanja.

Umjetnička kritika

Zadatak kritičara je da predoči publici novo djelo koje umjetnik stavlja na javni uvid. S obzirom kako konzumenti umjetnosti nisu u stanju pratiti sva nova izdanja na sceni, kritičar to radi umjesto njih. Čitanjem kritike dobija se približan dojam o sadržaju ali i o kvaliteti dotičnog djela. Osim opisivanja i sažimanja djela kritičar također iznosi ocjenu djela i moguće mane. Ukoliko se radi o etabliranom umjetniku recenzent smješta uradak u opus koji je od ranije poznat stručnoj publici te sagledava djelo u odnosu na prethodno. Recenzija može sadržavati i usporedbe sa sličnim djelima i umjetnicima iz dotičnog žanra. Mišljenje kritičara ne mora se nužno poklapati sa mišljenjem čitatelja. Od kritičara se očekuje obrazovanost i dobro poznavanje žanra o kojem piše. Bolja upućenost kritičara rezultira većim povjerenjem publike.

Pisanje osvrta na kreativna djela zasebna je intelektualna vrsta, koja iziskuje redovito praćenje određene umjetničke scene i redovito izvještavanje javnosti.

Općenito

Kritika se može razlikovati na način na koji se izvršava:

  • pozitivna kritika: riječi hvale, priznanja
  • negativna kritika
  • konstruktivna kritika: kritika koja ima za cilj poboljšanje stanja
  • destruktivna kritika: kritika koja je usmjerena na uništavanje
  • samokritičnost: diferenciran pregled svojeg ponašanja i / ili vlastitih uvjerenja u vezi s određenim kriterijima, kao što primjerice pitanje "jesam li ja stvarno tolerantan?"