Bože Radoš: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
Nema sažetka uređivanja
sada zaređen
Redak 29: Redak 29:
[[2016.]] godine imenovan je rektorom [[Papinski hrvatski zavod svetog Jeronima|Papinskoga hrvatskog zavoda svetog Jeronima u Rimu]]. Objavio je u hrvatskim časopisima petnaestak radova o kršćanskoj duhovnosti.
[[2016.]] godine imenovan je rektorom [[Papinski hrvatski zavod svetog Jeronima|Papinskoga hrvatskog zavoda svetog Jeronima u Rimu]]. Objavio je u hrvatskim časopisima petnaestak radova o kršćanskoj duhovnosti.


Na dužnost varaždinskog biskupa imenovao ga je [[Franjo|papa Franjo]] nakon što je prihvatio odreknuće prethodnog biskupa mons. [[Josip Mrzljak|Josipa Mrzljaka]].
Na dužnost varaždinskog biskupa imenovao ga je [[Franjo|papa Franjo]] nakon što je prihvatio odreknuće prethodnog biskupa mons. [[Josip Mrzljak|Josipa Mrzljaka]]. [[24. studenog]]a je svečano zaređen za biskupa.<ref>[https://www.mnovine.hr/medimurje/drustvo/novi-varazdinski-biskup-mons-boze-rados-za-biskupa-svecano-je-zareden/?fbclid=IwAR2rwLbto5qGcL9IPg6m6cIAR6JyF1ZHCVwhk1i-UXLmDx8Tbn2LdJ9_-E0 Novi varaždinski biskup mons. Bože Radoš za biskupa svečano je zaređen (mnovine.hr)]</ref>


{{Redoslijed|
{{Redoslijed|

Inačica od 24. studenoga 2019. u 20:30

Monsinjor
Bože Radoš
Rođen 5. rujna 1964.
Crvenice, Bosna i Hercegovina
Zaređen za svećenika 29. lipnja 1990.
Služba biskup varaždinski
Portal: Kršćanstvo
Portal o životopisima

Bože Radoš (Crvenice, 5. rujna 1964.), treći biskup varaždinski.

Rođen u Bosni i Hercegovini. Njegova je obitelj se preselila u Kuševac kod Đakova.

U Zagrebu je pohađao sjemenišnu klasičnu gimnaziju. Filozofsko-teološki studij je izvršio u Đakovu. Diplomirao je 1990. godine. 29. lipnja iste godine je zaređen za svećenika u Đakovačkoj i Srijemskoj biskupijij.

Obnašao je službu župnoga vikara u Donjem Gradu u Osijeku. Nakon toga 1991. godine je počeo studij u Rimu na Papinskom sveučilištu Gregoriani. 1994. godine magistrirao je na temu Motivacija za Bogu posvećeni život – Biblijski, teološki i psihološki aspekti. Potom je nastavio specijalizaciju, ali je 1997. godine bio imenovan duhovnikom u Bogoslovnom sjemeništu u Đakovu.

Uz taj posao je obnašao i službu asistenta za permanentni duhovni odgoj mladih svećenika, koordinatora za duhovnu formaciju svećenika. 2010. godine imenovan je kanonikom Kaptola sv. Petra u Đakovu. Bio je član Prezbiterskoga vijeća. Bio je duhovni asistent đakovačke sekcije Udruge hrvatskih katoličkih liječnika i član uredništva časopisa Vjesnik. Predavao je na Katoličkome bogoslovnom fakultetu u Đakovu.

Predvodio je brojne duhovne vježbe u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Makedoniji, Srbiji i Austriji, a u više navrata organizirao je hodočašća svećenika u Izrael, Italiju, Grčku, Francusku i Poljsku.

2016. godine imenovan je rektorom Papinskoga hrvatskog zavoda svetog Jeronima u Rimu. Objavio je u hrvatskim časopisima petnaestak radova o kršćanskoj duhovnosti.

Na dužnost varaždinskog biskupa imenovao ga je papa Franjo nakon što je prihvatio odreknuće prethodnog biskupa mons. Josipa Mrzljaka. 24. studenoga je svečano zaređen za biskupa.[1]

Vanjske poveznice

  1. Novi varaždinski biskup mons. Bože Radoš za biskupa svečano je zaređen (mnovine.hr)