URL: razlika između inačica

Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Obrisano 60 bajtova ,  prije 2 godine
gramaticke greske
No edit summary
(gramaticke greske)
'''URL''' je [[akronim]] za [[Engleski jezik|eng.]] pojam '''''U'''niform '''R'''esource '''L'''ocator'', u prijevoduprevodu - ujednačeni ili usklađeni lokator sadržaja (resursa). URL je [[putanja]] do određenog sadržaja na Internetu te se obično naziva [[poveznica]], ponekad i '''mrežna adresa'''. Sadržaj na kojega upućuje URL može biti [[HTML]] dokument ([[web stranica]]), slika, ili bilo koja [[datoteka]] koja se nalazi na određenom [[poslužitelj]]u. URL se često koristi kao [[sinonim]] za [[URI]].
 
URL adresnu sintaksu prvi put je definirao [[Tim Berners-Lee]] za primjenu na [[Web]]u, a trenutačno korišteni standardi su definirani Internetskim standardom [[RFC 1738]].
URL je jedna od temeljnih inovacija u povijesti Interneta. Sintaksa ove adrese je smišljena kako bi bila generička, proširiva, te u mogućnosti prikazati adresu u bilo kojem setu znakova (uz uporabu ograničenog seta [[ASCII]] znakova).
 
== PrimjerPrimer ==
'''http:https//uploadpornhub.wikimedia.org/wikipedia/meta/9/9f/Wikimedia-button1.png'''com je URL adresa koja određuje gdje se na Webu nalazi resurs - digitalna slika '''''Wikimedia-button1.png'''''.
<br />
Prvi dio URL-a (''http://'') govori da se tom resursu može pristupiti preko [[HTTP]] protokola, te da se resurs nalazi na [[web server]]u (točnije [[host]]u) s nazivom domene "''upload.wikimedia.org''" ,a nakon toga prikazuje putanju kroz strukturu direktorija na disku tog poslužitelja.
Anonimni suradnik

Navigacijski izbornik