Razlika između inačica stranice »Esej«

Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Dodana 342 bajta ,  prije 2 godine
bez sažetka
m (uklonjena promjena suradnika 93.180.119.90 (razgovor), vraćeno na posljednju inačicu suradnika IvanOS)
Oznaka: brzo uklanjanje
'''Esej''' je kraća [[Proza|prozna]] vrsta u kojoj se obrađuje različita tematika, bilo iz života ili iz znanosti, na način koji uključuje razmišljanje i zaključivanje, ali također ima i sposobnost umjetničkog oblikovanja. Naziv "esej" dolazi od francuske riječi ''essai'', što znači ogled. U eseju do izražaja dolazi osobni stav pisca, njegov izbor problema o kojima piše i njegov vlastiti način izlaganja i zaključivanja, ali moraju biti prisutne i vrijednosti koje pripisujemo [[znanost]]i i [[Filozofija|filozofiji]]: određena dosljednost u zaključivanju, uviđanje važnosti nekih tema i sklonost prema misaonoj razradi problematike. Esej je često posvećen upravo [[književnost]]i, pa se njemu na umjetnički vrijedan način obrađuju teme kojima se bavi znanost o književnosti.
Začetnik esejističke proze je [[Michel de Montaigne|Michel de Montaigne]], koji u svojemu djelu "Eseji" obrađuje najrazličitije teme na način svojstven esejističkom pristupu.
Srodna je forma [[ogled]]. Esej je oblik [[stručno djelo|stručnog djela]].<ref name=metodologija>[http://www.unizd.hr/Portals/4/nastavni_mat/1_godina/metodologija/ZNANSTVENA_DJELA.pdf Sveučilište u Zadru] Metodologija - ZNANSTVENA, ZNANSTVENO – STRUČNA I STRUČNA DJELA (pristupljeno 17. prosinca 2019.)</ref>
 
== Izvori ==
{{izvori}}
 
[[Kategorija:Esej]]
621

uređivanje

Navigacijski izbornik