Točka (geometrija): razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
Nema sažetka uređivanja
osnovni element geometrije
Redak 1: Redak 1:
'''Točka''' je u [[geometrija|geometriji]] najmanji objekt kojem se može odrediti samo položaj, a drugih izmjera nema, tj. dimenzije [[duljina]], [[površina]] i [[obujam]] točke su jednaki nuli. Smatra se najosnovnijim dijelom bilo koje dimenzije te se ne može podijeliti na jednostavnije dijelove.
'''Točka''' je u [[geometrija|geometriji]] osnovni element u geometriji sa kojem se može odrediti samo položaj, a drugih izmjera nema, tj. dimenzije [[duljina]], [[površina]] i [[obujam]] točke su jednaki nuli. Smatra se najosnovnijim dijelom bilo koje dimenzije te se ne može podijeliti na jednostavnije dijelove.


==Točke u Euklidskoj geometriji==
==Točke u Euklidskoj geometriji==

Inačica od 22. prosinca 2019. u 21:43

Točka je u geometriji osnovni element u geometriji sa kojem se može odrediti samo položaj, a drugih izmjera nema, tj. dimenzije duljina, površina i obujam točke su jednaki nuli. Smatra se najosnovnijim dijelom bilo koje dimenzije te se ne može podijeliti na jednostavnije dijelove.

Točke u Euklidskoj geometriji

U Euklidskoj geometriji točke se smatraju najosnovnijim dijelom prostora. U ravnini točka je definirana uređenim parom brojeva gdje prvi predstavlja udaljenost točke od y-osi, a drugi udaljenost točke od x-osi. Poopćenjem točka je definirana n-torkom od n elemenata gdje je n dimenzija prostora u kojemu se nalazi točka. Tako je točka u trodimenzionalnom prostoru definirana uređenom trojkom (x, y, z) gdje x, y i z označavaju redom širinu, visinu i dubinu.

Pravac je beskonačan skup točaka oblika gdje su c1 ... n i d konstante, a n je dimenzija prostora.

Nedovršeni članak Točka (geometrija) koji govori o geometriji treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.