Razlika između inačica stranice »Nasljedno pravo«

Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Dodano 810 bajtova ,  prije 13 godina
bez sažetka
(Nova stranica: '''Nasljedno pravo''' je skup pravnih pravila kojima se za slučaj smrti jedne osobe - '''''ostavitelja''''', uređuje prijelaz njene imovine na druge osobe - njezine ...)
 
'''Nasljedno pravo''' u '''''objektivnom smislu''''' tog pojma, je skup pravnih pravila kojima se za slučaj [[smrt]]i jedne osobe - '''''ostavitelja''''', uređuje prijelaz njene [[imovina|imovine]] (odnosno njezinih subjektivnih prava i obveza) na druge osobe - njezine '''''nasljednike'''''. NasljednoPojednostavljeno pravose diomože jedefinirati kao skup pravnih pravila kojima se uređuje nasljeđivanje. Obuhvaća materijalne pravne norme koje određuju tko stječe položaj nasljednika, formalne pravne norme kojima se uređuje postupanje [[građanskosud]]a pravo|građanskogu pravanasljednim stvarima ([[ostavinski postupak]]), ali i druge radnje koje se provode u svezi s nasljeđivanjem. U širem smislu obuhvaća i kolizijske norme kojima se uređuju pitanja s međunarodnim elementom ([[međunarodno privatno pravo]]).
'''Nasljednog prava''' u '''''subjektivnom smislu''''' obuhvaća prava koja pojedinac stječe smrću ostavitelja, odnosno predstavlja ovlaštenje određene osobe da stupe u [[pravni odnos|pravne odnose]] umrlog
 
Nasljedno pravo u objektivnom smislu dio je [[građansko pravo|građanskog prava]].
==Podjela nasljednog prava==
 
==Podjela s obzirom na osnovu nasljeđivanja==
* [[Zakonsko nasljedno pravo]]
* [[Oporučno nasljedno pravo]]
15.452

uređivanja

Navigacijski izbornik