Mike Dirnt: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
Dodavanje nekih informacija
Oznake: VisualEditor mobilni uređaj m.wiki
Više dodatnih informacija
Oznake: VisualEditor mobilni uređaj m.wiki
Redak 22: Redak 22:
| Značajni instrumenti =
| Značajni instrumenti =
}}
}}
'''Mike Dirnt''' ({{SAD grad|Rodeo|Kalifornija}}, [[4. svibnja]] [[1972]].) je [[SAD|američki]] glazbenik i [[Bas-gitara|Bas gitarist]] [[Punk rock]] sastava [[Green Day|Green day]].Nadimak "Dirnt" je dobio po sviranju zračnog basa, dok se pravio da bas uključuje u pojačalo bi radio zvukove dirnt, dirnt. Billie Joa je upoznao s 12 godina, u školskoj kantini.
'''Michael Ryan Pritchard'''({{SAD grad|Rodeo|Kalifornija}}, [[4. svibnja]] [[1972]].),profesialno znan kao '''Mike Dirnt''' [[SAD|američki]] je glazbenik, pisac pjesama i pjevač. Najbolje je znan kao [[Bas-gitara|Bas gitarist]] i popratni vokalist [[Punk rock]] sastava [[Green Day|Green day]]. Također je nastupao za neke druge sastave kao što su the Frustators.Nadimak "Dirnt" je dobio po sviranju zračnog basa, dok se pravio da bas uključuje u pojačalo bi radio zvukove dirnt, dirnt. Billie Joa je upoznao s 12 godina, u školskoj kantini.


== Životopis ==
== Životopis ==

Inačica od 29. siječnja 2020. u 11:13

Mike Dirnt
Ime u rodnom listuMichael Ryan Pritchard
Poznat/a i kaoMike Dirnt
Rođen/a4. svibnja 1972.
Žanr/oviPunk rock
Pop punk
Alternative rock
New wave
Garage rock
Zanimanjebasist i popratni vokal u Green Dayu
Instrumentpjevanje, gitara, bas-gitara, bubnjevi, violina
Djelatno razdoblje1987. -
Producentska kućaReprise Records
Lookout! Records
AngažmanGreen Day
The Frustrators
Screeching Weasel
The Network
Foxboro Hot Tubs
Internetska stranicagreenday.com [1]
Nagrade
4x Grammy Award

Michael Ryan Pritchard(Rodeo, Kalifornija, 4. svibnja 1972.),profesialno znan kao Mike Dirnt američki je glazbenik, pisac pjesama i pjevač. Najbolje je znan kao Bas gitarist i popratni vokalist Punk rock sastava Green day. Također je nastupao za neke druge sastave kao što su the Frustators.Nadimak "Dirnt" je dobio po sviranju zračnog basa, dok se pravio da bas uključuje u pojačalo bi radio zvukove dirnt, dirnt. Billie Joa je upoznao s 12 godina, u školskoj kantini.

Životopis

Mikea je na posvajanje dala njegova biološka majka. Bila je ovisnica o heroinu. Par koji ga je posvojio rastao se kad mu je bilo samo 7 godina. Kratko je živio s ocem, no sud ga je nakon rastave dodijelio pomajci. Njegova sestra Myla je napustila dom kada je imala 13 godina. Njegova majka je, kada je bio u četvrtom ili petom razredu, ostala vani cijelu noć i sljedeći dan se vratila sa novim mužem. Prvih par godina Mike i njegov očuh nisu se slagali, no kad ih je Mikeova majka napustila, zbližili su se i postali dobri prijatelji. Očuh mu je umro kada je Mike imao 17 godina, no on tada više nije živio s njim. Mike se sa 15 godina iselio i unajmio sobu u kući svoga najboljeg prijatelja, Billie Joe Armstronga. Kasnije je živio u napuštenoj zgradi u kojoj su se skupljali teenageri. Mike je završio srednju školu i položio mnoge tečajeve u gradskom sveučilištu. Kasnije se sa Billiem preselio u Oakland u Kaliforniji, gdje i danas žive. 1996. vjenčao se sa svojom dugogodišnjom djevojkom Anastasiom i u travnju '94. dobio kćer Estelle Desiree. Danas su Mike i Anastasia rastavljeni, ali su u dobrim odnosima. Ponovno se oženio u 2004., ali ga je žena ostavila jer je previše vremena provodio u studiju snimajući album American Idiot. Posjeduje restoran "Rudy's Can't Fail Cafe" u Emeryvilleu. Imenovan je po pjesmi grupe The Clash.

Glazbena karijera

Nastupao je s više sastava: The Frustrators, The Network, Screeching Weasel, Crummy Musitians, Squirtgun i Foxboro Hot Tubsima s kojim još svira, a najpoznatiji je Green Day.

Instrumenti

Na početku Green Daya svirao je Peavey Patriot Bass, a poslije ga nije koristio. Od 1992.godine koristi Gibson G3 Bass koja je jedna od njegovih najpoznatijih bas-gitara. Tijekom snimanja albuma Dookie koristi Fender Standard Precision Bass. Od 1997.koristi Fender 1969 Vintage Precision Bass i Fender 1966 Vintage Precision Bass. Od 2004.ima svoju liniju bas-gitara Fender i Squier. Fender je u crnoj, bijeloj, sunburst i antigua, a Squier je u crnoj(bijeli pickguard) i bijeloj(crni pickguard)boji .

Svira sljedeće instrumente: bas-gitara, gitara i bubnjevi.


Nedovršeni članak Mike Dirnt koji govori o glazbeniku treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.