Wikipedija:Bez pravnih prijetnji: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Kubura (razgovor | doprinosi)
Nema sažetka uređivanja
Kubura (razgovor | doprinosi)
m Kubura je zaštitio "Wikipedija:Bez pravnih prijetnji": često korišten/složen predložak ([Uređivanje=Dopušteno samo administratorima] (neograničeno) [Premještanje=Dopušteno samo administratorima] (neograničeno))
(Nema razlike inačica)

Inačica od 30. siječnja 2020. u 00:54

↱
Pravila i smjernice
Pet stupova Wikipedije · Zanemarite sva pravila · Budite odvažni!
Univerzalni kodeks ponašanja
sva pravila i smjernice


Rasprave koje nastoje riješiti problem mirnim putem, bez oslanjanja na intervenciju suda, nikako ne mogu odmoći. Čak i ako ne poluče uspjeh i budete primorani posegnuti za pravnim akcijama, činite to u saznanju da ste iscrpili sve razumske načine.

Vas nitko ne može spriječiti da poduzmete željene pravne akcije. Međutim, od vas se traži da Wikipediju više ne uređujete dok se pravno pitanje ne riješi. Na taj način osiguravamo da se pravni postupak provede odgovarajućim pravnim kanalima. Osobu ili osobe koje su uključne u problem kontaktirajte izravno. Ako se vaš problem odnosi na samu Wikipediju, kontaktirajte našu krovnu organizaciju, zakladu Wikimedija. Nemojte se koristiti Wikipedijom za upućivanje pravnih prijetnji.

Ukoliko za pravne prijetnje ili pravnu akciju budete koristili raspravu na Wikipediji, bit ćete blokirani od uređivanja kako bi se spriječila eskalacija sukoba na druge kanale. Pravne prijetnje prijavljene administratorima mogu završiti blokiranjem na neodređeno vrijeme, dok god se pravno pitanje ne okonča.

Kako se prepoznaje pravna prijetnja?

Važno se suzdržati od komentara koje bi druga strana mogla shvatiti kao pravnu prijetnju, čak i ako to nije bila namjera. Da ne bi došlo do nepotrebnih nesporazuma, izbjegavajte korištenje "teških" pravnih izraza, i ne pokušavajte stvarati prijeteće ozračje. U suprotnom administrator ima ovlasti takve postupke okarakterizirati kao prijeteće, što za sobom povlači gore navedene mjere.

Pravnom prijetnjom se ne smatra pristojna i suvisla žalba na slučaj povrede autorskog prava ili napada.

  • Ako ste vi vlasnik građe zaštićene autorskim pravima koju je netko nepropisno dodao na Wikipediju, pozivamo vas da date prikladnu izjavu o tome je li ista licencirana za navedenu uporabu. O svom slučaju imate pravo objavijestiti nekog od administratora ili izravno dežurnog agenta zaklade Wikimedija.
  • Ako se smatrate žrtvom klevete, imate pravo na to ukazati zajednici. Pravilo je Wikipedije doprinose koje prepozna kao klevetanje odmah obrisati.

Pravne prijetnje su necivilizirani način komunikacije i uzrok je nizu problema:

  • Ozbiljno narušava koncept slobodnog uređivanja stranica, koji osigurava neutralnost projekta Wikipedija.
  • Kvari dobru atmosferu i dovodi do slabljanja povjerenja unutar zajednice i koči ukupni napredak.
  • Korisnici koji su u prošlosti pravno prijetili, srušili su svoj ugled u zajednici.