Asi: Razlika između inačica

Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Obrisan 101 bajt ,  prije 2 godine
m
zamjena čarobnih ISBN poveznica predlošcima (mw:Requests for comment/Future of magic links) i/ili općeniti ispravci
m (ispravak)
m (zamjena čarobnih ISBN poveznica predlošcima (mw:Requests for comment/Future of magic links) i/ili općeniti ispravci)
[[Slika:Baldr dead by Eckersberg.jpg|mini|280px|Asi okupljeni oko [[Baldur|Baldurovog]]ovog tijela. Slika [[Christoffer Wilhelm Eckersberg|Christoffera Wilhelma Eckersberga]] iz [[1817.]]]]
'''Asi''' (staronordijski: áss, množina: æsir; ženski rod: ásynja, množina: ásynjur), jedan od dva glavna klana bogova u skandinavskoj mitologiji. Drugi klan su [[Vani.]] Asi su ratnici, za razliku od Vana koje se veže uz plodnost, mudrost i predviđanje budućnosti. Asi su dugo ratovali s Vanima, dok se oba klana nisu umorila od ratovanja. Odlučili su sklopiti mir i razmijeniti bogove kao zalog mira. Vani su Asima poslali [[Njorda]] i njegovu djecu, [[Freya|Freyra]] i [[Freyu|Freyju]], a Asi su Vanima poslali [[Henira]] i [[Mimira]].
 
==Bogovi Asa==
* [[Odin]], često zvan i Sveotac, najstariji i najmoćniji od bogova. Bog mudrosti i rata. Uvijek ga prate dva gavrana, [[Hugin i Munin|Huginn i Muninn]] i dva vuka, [[Geri i Freki|Geri i Frekki]]. Oženjen je božicom Frigg. Stoluje u [[Asgard|Asgardu]]u, u dvorani [[Valaskjalf]], gdje sa svog prijestolja [[Hlidskjalf|Hlidskjalfa]]a može vidjeti čitav svemir i sve što se događa u devet svjetova. Posjeduje osmonogog konja [[Sleipnir|Sleipnira]]a, čudesno koplje [[Gungnir]] koje nikad ne promašuje cilj i zlatni prsten [[Draupnir]] koji svake devete noći proizvede još osam takvih prstenova. Odin je devet dana i noći visio na Stablu svjetova [[Igdrasil|Yggdrasilu]] proboden vlastitim kopljem Gungnirom da bi zaslužio poznavanje runa i devet moćnih čarolija. Također je žrtvovao jedno oko da bi pio iz Mimirovog zdenca mudrosti (ne treba ga miješati s Mimirom kojeg su Asi poslali Vanima). U [[Ragnarok|Ragnaroku]]u proždrijet će ga vuk [[Fenrir]]. Njegovo ime znači "bijes."
* [[Vili]] (Lodur), brat Odina i Vea, s kojima je od tijela ledenog diva [[Ymira]] načinio svijet. Ime mu znači "volja".
* [[Ve]] (Henir), brat Odina i Vilija, s kojima je od tijela ledenog diva Ymira načinio svijet. Ime mu znači "sveta cjelina".
* [[Thor]], bog groma, munje i oluje, ali također i snage, liječenja i plodnosti. Nakon Odina najmoćniji bog i njegov najstariji sin. Njegov zaštitni znak je čudesni čekić [[Mjollnir]] kojeg ne može podići nitko osim njega i njegovog sina Modija. Oženjen je božicom Sif. U Ragnaroku će ubiti divovsku zmiju [[Jormungand]], ali će i sam podleći njezinom otrovu.
* [[Njord]], bog mora, pomorstva, ribarstva, vjetra i bogatstva. Zapravo je iz roda Vana i među Ase je došao razmjenom na kraju rata. Otac je Freyra i Freyje. Neko vrijeme bio je oženjen divicom [[Skadi]]. Živi u [[Noatun|Noatunu]]u.
* [[Freyr]], bog sunca, plodnosti i obilja. Zapravo je iz roda Vana i među Ase je došao razmjenom na kraju rata. Njordov je sin i brat božice Freyje. Od bogova je na poklon dobio zemlju svijetlih vilenjaka [[Alfheim]]. Jaše na [[Gullinbursti|Gullinburstiju]]ju, vepru kojeg su načinili patuljci [[Sinovi Ivaldija]]. Patuljak [[Eitri i Brok|Eitri]] mu je načinio brod [[Skidbladnir]], koji je dovoljno velik da svi bogovi mogu ploviti na njemu zajedno s oružjem, čim razvije jedra nalazi povoljan vjetar i uvijek dođe na odredište, a kad nije potreban na moru, može se složiti poput maramice i staviti u džep. Imao je i čarobni mač koji se sam bori protiv divova, ali ga se odrekao zbog ljubavi prema divici [[Gerd]]. Zato će ga u Ragnaroku ubiti vatreni div [[Surt]].
* [[Bragi]], bog poezije i govorništva. Sin Odina i [[Gunnlög]], kćeri diva [[Suttung|Suttunga]]a. Njegova žena je Idun.
* [[Baldr]], sin Odina i Frigg, najomiljeniji među bogovima. Nenamjerno ga je ubio slijepi bog Hodr, kao žrtva Lokijeve prijevare. Njegova žena bila je Nanna s kojom je imao sina Forsetija.
* [[Heimdall]], čuvar [[Bifrosta]], Duginog mosta koji spaja [[Asgard]] i [[Midgard]]. Također ga zovu i "bijeli bog". Sin je devet majki koje su jedna drugoj sestre. Ima nevjerojatan vid i sluh - podjednako vidi i noću i danju i to na daljinu od 100 milja, i može čuti kako raste trava. Označit će početak Ragnaroka pušući u svoj rog [[Gyallarhorn]]. U Ragnaroku borit će se s Lokijem, ali niti jedan neće preživjeti borbu.
* [[Vidar]], bog osvete, sin Odina i divice [[Grid]]. Osvetit će očevu smrt time što će u Ragnaroku ubiti vuka Fenrira.
* [[Vali]], sin Odina i divice [[Rind]]. Rođen je s jedinom svrhom da ubije Hodra, ubojicu svog brata Baldra. Potpuno je odrastao za jedan dan i ubio Hodra. Vali će preživjeti Ragnarok.
* [[Ullr]], bog pravde, lova i dvoboja. Živi u [[Ydalir|Ydaliru]]u, u Asgardu. Odličan je strijelac i ljude je naučio skijanju. Izumitelj je krplji.
* [[Forseti]], bog pravde i pomirbe, sin Baldra i Nanne. Stanuje u [[Glitnir|Glitniru]]u, u Asgardu, u kojemu je stolovao njegov otac Baldr. On je sudac i često odlučuje sporove ljudi i bogova, a svi koji dođu pred njega zatražiti presudu u sporu odu pomireni.
* [[Hermod]], Odinov sin, najbolji jahač među bogovima. Otišao je u kraljevstvo mrtvih da bi od [[Hel]] izmolio povratak boga Baldra u svijet živih.
* [[Mimir]], čuven po svom znanju i mudrosti. Poslan Vanima po završetku rata između Asa i Vana. Nakon što su mu Vani odrubili glavu, Odin ju je svuda nosio sa sobom, a ona mu je davala savjete.
* [[Magni]], sin Thora i divice [[Jarnsaxa|Jarnsaxe]]. Ime mu znači "snažni". Jedini osim Thora može podići očev čekić Mjollnir, kojeg će s polubratom Modijem naslijediti nakon Ragnaroka.
* [[Modi]], sin Thora i Sif. Ime mu znači "ljutiti". Zajedno s polubratom Magnijem preživjet će Ragnarok i naslijediti očev čekić Mjollnir.
* [[Loki]] je bog prijevare živi u Asgardu i broji se u Ase iako zapravo nije As nego div. Sin je diva [[Farbauti|Farbautija]]ja i divice [[Laufey]]. Bogovi ga zovu „počiniteljem svih laži i spletki" i može se pretvoriti u životinje. Međutim, koliko god zna bogovima načiniti nevolja, toliko ih svojom lukavošću zna i spasiti. Sa božicom [[Sygin]] ima sinove Narvija i Valija, a sa divicom [[Angrboda|Angrbodom]] tri čudovišna potomka: divovskog vuka Fenrira, zmiju Jormungand koja je toliko velika da je obujmila svijet i vladaricu svijeta mrtvih Hel. U obličju kobile, oždrijebio je Odinovog osmonogog konja [[Sleipnir|Sleipnira]]a. U Ragnaroku povest će vojsku divova u ratu protiv bogova. Usmrtit će Heimdalla, ali će pritom i sam poginuti.
 
==Božice Asa==
* [http://www.viking-mythology.com/aesir.html viking-mythology.com]
* [http://www.timelessmyths.com/norse/aesir.html#Aesir timelessmyths.com]
* Philip Wilkinson, Mitovi i legende, slikovni vodič kroz njihovo podrijetlo i značenje.Profil. {{ISBN |978-953-313-094-1}}.
 
{{Nordijska mitologija}}
 
[[Kategorija:Nordijska mitologija]]
19.624

uređivanja

Navigacijski izbornik