Samozadovoljavanje: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
m Sitnice
.
Oznake: VisualEditor mobilni uređaj m.wiki
Redak 8: Redak 8:
Samozadovoljavanje u [[životinja]] primijećeno je kod mnogih vrsta, na slobodi i u zatočeništvu.
Samozadovoljavanje u [[životinja]] primijećeno je kod mnogih vrsta, na slobodi i u zatočeništvu.


Osobito često samozadovoljavanje, npr. mnogo puta dnevno, redovni je element (u općoj populaciji relativno rijetkih) mentalnih poremećaja iz grupe [[parafilija]], koje uglavnom nastaju u pubertetu i adolescenciji, i u kojima se seksualno uzbuđenje povezuje s maštarijama nasilnog i/ili socijalno neprihvatljivog karaktera.<ref>http://emedicine.medscape.com/article/291419-overview, pristupljeno 10. lipnja 2013.</ref>
Osobito često samozadovoljavanje, npr. mnogo puta dnevno, redovni je element (u općoj populaciji relativno rijetkih) mentalnih poremećaja iz grupe [[parafilija]], koje uglavnom nastaju u pubertetu i adolescenciji, i u kojima se seksualno uzbuđenje povezuje s maštarijama nasilnog i/ili socijalno neprihvatljivog karaktera.<ref>http://emedicine.medscape.com/article/291419-overview, pristupljeno 10. lipnja 2013.</ref>Taj osjećaj je neopisiv. Boli ali i paše dok stimulirate klitoris.


== Etimologija ==
== Etimologija ==

Inačica od 4. veljače 2020. u 23:14

Žena masturbira, 1913. crtež Gustava Klimta.

Samozadovoljavanje ili masturbacija seksualna je stimulacija najčešće vlastitih genitalija sve do postizanja orgazma. Najčešće se izvodi ručno, no nisu isključeni i drugi tipovi tjelesnog dodira (osim snošaja), kao ni uporaba drugih predmeta ili neka kombinacija prethodnih načina (npr. umjetna vagina). Studije su pokazale da je masturbacija česta pojava kod obaju spolova i svih uzrasta, iako postoje varijacije. Općenito se sa seksualnom aktivnošću, a posebice masturbacijom, povezuju razne medicinske i psihološke beneficije. Ne postoji uzročna veza između masturbacije i bilo kojeg oblika mentalnog ili fizičkog poremećaja.

Masturbacija je prikazivana u umjetnosti od pretpovijesnih vremena i spominjana u ranim spisima. U 18. i 19. st. neki europski teolozi opisivali su čin masturbacije "užasnim", no tijekom 20. st. ti su tabui općenito smanjeni. Dolazi do češćeg pojavljivanja masturbacije u umjetnosti, popularnoj glazbi, televiziji, filmu i književnosti. Religijski pogledi na masturbaciju danas variraju. Neke religije vide masturbaciju kao štetnu, dok kod drugih pogled na nju ovisi o situaciji. Pravni status masturbacije varira kroz povijest, a gotovo je u svim državama zabranjena na javnim mjestima.

U zapadnom svijetu privatna masturbacija ili masturbacija s partnerom općenito se smatra normalnim i zdravim dijelom ljudske seksualnosti.

Samozadovoljavanje u životinja primijećeno je kod mnogih vrsta, na slobodi i u zatočeništvu.

Osobito često samozadovoljavanje, npr. mnogo puta dnevno, redovni je element (u općoj populaciji relativno rijetkih) mentalnih poremećaja iz grupe parafilija, koje uglavnom nastaju u pubertetu i adolescenciji, i u kojima se seksualno uzbuđenje povezuje s maštarijama nasilnog i/ili socijalno neprihvatljivog karaktera.[1]Taj osjećaj je neopisiv. Boli ali i paše dok stimulirate klitoris.

Etimologija

Riječ masturbacija dolazi ili od grčke riječi μεζεα, mezea: genitalije, ili latinske kombinacije manus: ruka i turbare: uznemiravati.

Vidi

Izvori

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Samozadovoljavanje

Vanjske poveznice

  • Samozadovoljavanje (Messer i Walker)
  • Masturbating may protect against prostate cancer. New Scientist. 16. srpnja 2003.
  • Masturbation could bring hay fever relief for men. New Scientist. Travanj 2009
  • Samozadovoljavanje: Pitanja i odgovori, McKinley Health Center, © The Board of Trustees of the University of Illinois, 2008.
Nedovršeni članak Samozadovoljavanje koji govori o seksualnosti treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.