Pulenat: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
Nema sažetka uređivanja
Nema sažetka uređivanja
Redak 6: Redak 6:
* Vis: ''Kal pulent dvine devedeset na stu je sutra jugo.'' <ref> '''Lingua Halieutica''', [http://inet1.ffst.hr/_news/39165/LINGUA%20HALIEUTICA.pdf] "Joško Bozanić", Studia Mediterrranea, Filozofski fakulet u Splitu 2011. </ref>.
* Vis: ''Kal pulent dvine devedeset na stu je sutra jugo.'' <ref> '''Lingua Halieutica''', [http://inet1.ffst.hr/_news/39165/LINGUA%20HALIEUTICA.pdf] "Joško Bozanić", Studia Mediterrranea, Filozofski fakulet u Splitu 2011. </ref>.


Zbog rasprostiranja obale [[Jadran]]a ponekad drugi vjetrovi pušu iz smjera zapada pa ih se ponekad smatra za zapadnjake iako oni to po svojim karakteristikama nisu. Takav je slučaj da se posljednji stadiji [[Jugo|Juga]], odnosno [[Lebić|Lebića]] u pojedinim dijelovima Jadrana pušu više sa [[zapad]]a nego s [[jugozapad]]a. Sličan je primjer i '''Pulentac''', ponegdje i '''Pulentić''', ljetni vjetar koji ima sve karakteristike [[Maestral]]a, ali puše iz smjera zapada.
Zbog rasprostiranja obale [[Jadran]]a ponekad drugi vjetrovi pušu iz smjera zapada pa ih se ponekad smatra za zapadnjake iako oni to po svojim karakteristikama nisu. Takav je slučaj da se posljednji stadiji [[Jugo|juga]], odnosno [[Lebić|Lebića]] u pojedinim dijelovima Jadrana pušu više sa [[zapad]]a nego s [[jugozapad]]a. Sličan je primjer i '''pulentac''', ponegdje i '''pulentić''', ljetni vjetar koji ima sve karakteristike [[maestral]]a, ali puše iz smjera zapada.


== Izvori ==
== Izvori ==

Inačica od 20. veljače 2020. u 12:20

Vjetrovi na Jadranu.

Pulenat (tal. ponente što znači zapad) je zapadni vjetar, kod nas vrlo rijedak. Pojavljuje iznenadno, ne puše često ni dugo, ali zimi može dostići znatnu jakost, a tada ga nazivaju pulentada [1]. Na južnom dijelu Jadrana ga nazivaju Pulentara. Donosi kratkotrajnu i obilnu kišu te uzrokuje neugodno i uzburkano more. [2]

Za Pulenat i Pulentadu postoji nekoliko zapisa kao npr. slijedeći:

  • Bol na Braču: Kad on puše u moru je pravi raganj (=uragan) i sigurno će škontradura. [3].
  • Vis: Kal pulent dvine devedeset na stu je sutra jugo. [4].

Zbog rasprostiranja obale Jadrana ponekad drugi vjetrovi pušu iz smjera zapada pa ih se ponekad smatra za zapadnjake iako oni to po svojim karakteristikama nisu. Takav je slučaj da se posljednji stadiji juga, odnosno Lebića u pojedinim dijelovima Jadrana pušu više sa zapada nego s jugozapada. Sličan je primjer i pulentac, ponegdje i pulentić, ljetni vjetar koji ima sve karakteristike maestrala, ali puše iz smjera zapada.

Izvori

  1. Vjetrovi Jadrana, [1] "Sportski ribolov"
  2. Pulenat, [2] "Hrvatska enciklopedija", Leksikografski zavod Miroslav Krleža, www.enciklopedija.hr, 2018.
  3. Koine pomorskoga Anemonimijskoga nazivlja, "Čakavska rič", UDK 800.87.801.1
  4. Lingua Halieutica, [3] "Joško Bozanić", Studia Mediterrranea, Filozofski fakulet u Splitu 2011.