Razlika između inačica stranice »Jules Verne«

Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Obrisana 234 bajta ,  prije 3 mjeseca
bez sažetka
Oznake: uređivanje s mobilnog uređaja Wikipedija za mobilne uređaje
Oznake: uređivanje s mobilnog uređaja Wikipedija za mobilne uređaje
'''[[Datoteka:Jules Verne''' ([[Nantes]], [[8. veljače]] [[1828]]. - [[Amiens]], [[24.jp ožujka]] [[1905]].) [[Francuska|francuski]] je pisac romana za djecu i odrasle, pionir znanstvene fantastike.
[[Datoteka:Jules Verne.jpg|mini|'''Jules Verne'''. Fotograf: Félix Nadar (1820-1910)]]
 
U mladosti ga je privlačilo [[kazalite]] i napisao je niz operetnih libreta. Zatim su njegovu mašzemlje, smione plovidbe, istraživački podvizi. Znanstveno-fantastičnim romanom ''"[[Pet tjedana u balonu]]"'' stvorio je novu vrstu proze i osvojio milijune mladih čitatelja. Uskoro je napisao roman ''"[[Pustolovine kapetana Hatersa]]"'', čiji su doživljaji odveli čitatelje u polarnu pustinju, a potom ''"[ka[Put u središte Zemlje]]"''. Preveden je na sve europske jezike. Svoje je junake Verne ispalio na [[Mjesec]], pustio da plove pod morem u podmornici i natjerao da put oko svijeta prevale za samo osamdeset dana, što je u ono vrijeme bio fantastičan pothvat. Najzanimljivije je bilo to da je Jules Verne sam bio uvjeren da će se prije ili kasnije njegova maštanja ostvariti.
'''Jules Verne''' ([[Nantes]], [[8. veljače]] [[1828]]. - [[Amiens]], [[24. ožujka]] [[1905]].) [[Francuska|francuski]] je pisac romana za djecu i odrasle, pionir znanstvene fantastike.
 
U mladosti ga je privlačilo [[kazalite]] i napisao je niz operetnih libreta. Zatim su njegovu mašzemlje, smione plovidbe, istraživački podvizi. Znanstveno-fantastičnim romanom ''"[[Pet tjedana u balonu]]"'' stvorio je novu vrstu proze i osvojio milijune mladih čitatelja. Uskoro je napisao roman ''"[[Pustolovine kapetana Hatersa]]"'', čiji su doživljaji odveli čitatelje u polarnu pustinju, a potom ''"[[Put u središte Zemlje]]"''. Preveden je na sve europske jezike. Svoje je junake Verne ispalio na [[Mjesec]], pustio da plove pod morem u podmornici i natjerao da put oko svijeta prevale za samo osamdeset dana, što je u ono vrijeme bio fantastičan pothvat. Najzanimljivije je bilo to da je Jules Verne sam bio uvjeren da će se prije ili kasnije njegova maštanja ostvariti.
 
likovi - [[kapetan Nemo]] i [[Phileas Fogg]] poznati su djeci širom svijeta, i dnas se u djelima drugih autora, npr. filmu ''[[Družba pravih džentlmena (2003.)|Družba pravih džentlmena]]'' ([[2003.]]
Anonimni suradnik

Navigacijski izbornik

Osobni alati

Imenski prostori

Inačice

Više