Niccolò Machiavelli: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
Nema sažetka uređivanja
Nema sažetka uređivanja
Redak 1: Redak 1:
[[Datoteka:Santi_di_Tito_-_Niccolo_Machiavelli's_portrait_headcrop.jpg|mini|'''Niccolò Machiavelli''']]
[[Datoteka:Santi_di_Tito_-_Niccolo_Machiavelli's_portrait_headcrop.jpg|mini|'''Niccolò Machiavelli''']]


'''Niccolò Machiavelli''' ([[Firenca]], [[3. svibnja]] [[1469]]. - [[Firenca]] [[21. lipnja|21.]] ili [[22. lipnja]] [[1527]].), [[Italija|talijanski]] [[književnik]] i [[političar]].
'''Niccolò Machiavelli''' uglavnom peder([[Firenca]], [[3. svibnja]] [[1469]]. - [[Firenca]] [[21. lipnja|21.]] ili [[22. lipnja]] [[1527]].), [[Italija|talijanski]] [[književnik]] i [[političar]].


== Životopis ==
== Životopis ==

Inačica od 28. veljače 2020. u 12:40

Niccolò Machiavelli

Niccolò Machiavelli uglavnom peder(Firenca, 3. svibnja 1469. - Firenca 21. ili 22. lipnja 1527.), talijanski književnik i političar.

Životopis

Humanistički odgojen, bio je čovjek prakse i izvorni mislilac. Godine 1498. Machiavelli je stupio u službu firentinske republike kao tajnik za vanjske i unutarnje poslove i rat. Iako u politici nikada nije postao osoba prvog plana, bavljenje tim poslovima omogućilo mu je izravno upoznavanje ljudi i njihovih odnosa - probleme rata i mira. 1512. godine u Firenci su Medici bili ponovo na vlasti, pa je Machiavelli izgubio službu, bio je zatvoren i mučen. Otada se posvetio uglavnom književnom radu. Poput mnogih suvremenika, i on je posegnuo za antičkim uzorima, ali kao genijalan predstavnik renesanse nadahnjivao se u prvom redu "efektivnom istinom o stvarima", a ne teološkim i etičkim konstrukcijama. Svoje nove misli najbriljantnije je izlagao u raspravi "Vladar" u kojoj naizgled govori o potrebi čvrste, apsolutne monarhije. No, pažljivom čitatelju neće izmaći da Machiavelli u "Vladaru" kroz savjete vladaru (Il Principe) koji osniva novu državu zapravo postavlja temelje tzv. građanske vladavine. Budući realist, bio je svjestan da su republike poput onih koje su postojale u srednjovjekovnoj Italiji stvar prošlosti (iako je predviđao njihovo uskrsnuće kojem će buduće generacije svjedočiti).

Zbog toga je bio zaokupljen zaštitom građanskih prava naspram vladaru, odnosno zaštitom pravnog poretka u kojem bi se ta prava afirmirala. On u "Vladaru" zapravo daje preporuke za uspješnu vladavinu, naglašavajući da uspješan vladar mora izbalansirati oprečne težnje u društvu-težnje velikaša naspram težnjama puka, s tim da je ključ opstojnosti vladavine u oslanjanju na potporu puka, koja se može ostvariti jedino zaštitom imovine i časti građana. Iako je jedan od najčitanijih političkih mislilaca novog vijeka, Machiavellievi čitatelji najčešće su bili odvučeni u krivom pravcu, bilo zbog okrutnih metoda koje katkad legitimira kao uobičajeni (čak, neophodni) dio političkog poretka, bilo zbog njegovog "glavnog junaka" Cesarea Borgie u kojem Machiavelli vidi oličenje političke virtu dok se povjesničari uglavnom slažu u opisu Borgie kao podivljalog psihopata. No, sam Rousseau, veliki "prorok demokracije i egalitarnosti", je jednom prilikom rekao da je "Machiavelli veliki republikanac koji je imao odreda loše i neupućene čitatelje".

Izvori

Logotip Wikicitata
Logotip Wikicitata
Wikicitati imaju zbirke citata o temi Niccolò Machiavelli

Poveznice

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Zajednički poslužitelj ima stranicu o temi Niccolò Machiavelli