Puževi: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
m Podnaslov izvori
Redak 30: Redak 30:
[[Srce]] se sastoji od jedne [[klijetka|klijetke]] i jedne [[pretklijetka|pretklijetke]]. Za izlučivanje koristi nefridije koje često zovemo [[bubrezi]]ma.
[[Srce]] se sastoji od jedne [[klijetka|klijetke]] i jedne [[pretklijetka|pretklijetke]]. Za izlučivanje koristi nefridije koje često zovemo [[bubrezi]]ma.


Puževi su pretežno [[dvospolac|dvospolci]] i oplodnja je unutarnja.
Puževi su pretežno [[dvospolac|dvospolci]] i oplodnja je unutarnja. DOSADNO


== Vanjske poveznice ==
== Vanjske poveznice ==

Inačica od 8. travnja 2020. u 17:18

Puževi
Cypraea chinensis
Cypraea chinensis
Sistematika
Carstvo: Animalia
Koljeno: Mollusca
Razred: Gastropoda
Cuvier, 1797.
Podrazredi
Eogastropoda

Orthogastropoda

Puževi (lat. Gastropoda) su jedan od osam razreda u koljenu mekušaca. Među poznatijim predstavnicima razreda na kopnu su puž vinogradnjak i prugasti živičnjak, a moru su puž volak, priljepak, ogrc i drugi.

Etimologija

Latinsko ime razreda gastropoda dolazi od starogrčkih riječi gastros (želudac) i podos (stopalo)[1] i odnosi se na činjenicu da se "stopalo" životinje nalazi ispod abdomena.

Anatomija

Površina tijela puževa pokrivena je slojem stanica koje izgrađuju pokožicu (epiderma). Ispod nje se nalaze brojne žlijezde koje izlučuju sluz po kojoj se puž kreće pomoću stopala. Pužev živčani sustav dobro je razvijen i sastoji se od više ganglija. Oni podražuju glavu, stopalo, probavilo i plašt. Na glavi ima velika ticala (oči u obliku mjehurića) i mala ticala (opip, osjetilo za ravnotežu i njuh).

Probavni sustav počinje ustima u kojima se nalaze trenice za usitnjavanje hrane, zatim se na usta nastavlja ždrijelo, pa jednjak koji prelazi u želudac. Hrana se u ustima miješa sa sluzi žlijezde slinovnice. Hranjive tvari krv raznosi po tijelu, a neprobavljene čestice izlučuje kroz crijevni otvor.

Puževi imaju otvoreni krvotok što je ujedno i evolucijski napredak. Krv im nakon izlaska iz žila ulazi u šuplje prostore među organima. Odatle krv stanicama predaje hranjive tvari i kisik, a uzima štetne tvari nastale staničnim disanjem i odnosi ih do organa koji ih izlučuju.

Srce se sastoji od jedne klijetke i jedne pretklijetke. Za izlučivanje koristi nefridije koje često zovemo bubrezima.

Puževi su pretežno dvospolci i oplodnja je unutarnja. DOSADNO

Vanjske poveznice

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Puževi

Izvori

  1. gastropod | Search Online Etymology Dictionary. Pristupljeno 4. rujna 2019. journal zahtijeva |journal= (pomoć)