Kirchberg: razlika između inačica

Koordinate: 49°56′N 7°24′E / 49.933°N 7.400°E / 49.933; 7.400
Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
m WP:HTML5 i/ili sitno
Redak 36: Redak 36:
| vlast_bilješke =
| vlast_bilješke =
| titula_vođe = [[Gradonačelnik]]
| titula_vođe = [[Gradonačelnik]]
| ime_vođe = Udo Kunz</br>2009. -
| ime_vođe = Udo Kunz<br/>2009. -
| stranka_vođe = [[Kršćansko-demokratska unija (Njemačka)|CDU]]
| stranka_vođe = [[Kršćansko-demokratska unija (Njemačka)|CDU]]
| površina_bilješke =
| površina_bilješke =

Inačica od 20. travnja 2020. u 05:35

Kirchberg
Chiriperg
Crkva sv. Mihovila izgrađena u gotičkom stilu.
Crkva sv. Mihovila izgrađena u gotičkom stilu.
Crkva sv. Mihovila izgrađena u gotičkom stilu.
Grb
Grb
Koordinate: 49°56′N 7°24′E / 49.933°N 7.400°E / 49.933; 7.400
Država Njemačka
Kotar Rhein-Hunsrück-Kreis
Savezna pokrajina Falačko Porajnje
Vlast
 - Gradonačelnik Udo Kunz
2009. - (CDU)
Površina
 - Ukupna 18,05 km
Najveća visina 420 m
Stanovništvo (31. prosinca 2011. )
 - Grad 3.713[1]
 - Gustoća 206 stan./km2
Poštanski broj 55481
Pozivni broj 06763
Vremenska zona (CET/CEST) UTC+1/+2
Službena stranica www.stadtkirchberg.de/
Zemljovid
Kirchberg na zemljovidu Njemačke
Kirchberg
Kirchberg

Kirchberg je mjesto koje se nalazi u njemačkom kotaru Rhein-Hunsrück-Kreis, unutar savezne pokrajine Falačko Porajnje. Mjesto je poznato po tome što je 10 km istočno od njega smještena međunarodna zračna luka Frankfurt-Hahn.

Povijest

Arheološki nalazi jasno pokazuju da je na području današnjeg Kirchberga 400 g. pr. Kr. živjelo pleme Treveri koji su bili mješavina Kelta i starih Germana te je po njima grad Trier dobio latinski naziv Augusta Treverorum.

Prema fotografijama snimljenim iz zraka, jasno je vidljivo da se Kirchberg razvijao u fazama. U središtu Denzena na sjeveroistoku su bili počeci pred-rimskih naselja a na rubnom istoku grada je bila vojna baza smještena na rimskom putu koji je vodio od Triera do Bingen am Rheina i Mainza. Taj put je danas poznat kao Via Ausonia ili Ausoniusstraße a Rimljani su ga izgradili u 1. st. pr. Kr.

Tijekom 5. stoljeća to područje je postalo krunskim posjedom franačkih kraljeva. Od rimskog naselja Vicus Dumnissus je nastalo novo naselje dok je u 7. stoljeću izgrađena prva crkva. Naselje je dobilo novo ime Chiriperg koje je kroz moderno razdoblje promijenjeno u Kirchberg.

Tijekom srednjeg vijeka središte grada je bilo opasano zidinama s kulama i gradskim vratima.

10. veljače 1928. dolazi do spajanja susjednih sela na istoku (uključujući i Denzen) s gradom Kirchbergom unatoč otporu seljana. Od 1946. godine grad je dio novoosnovane savezne pokrajine Falačko Porajnje.

Zemljopis

Kirchberg se danas prostire na površini od 18,05 km2 od čega je 50% dano na poljoprivredno korištenje, 30% je šumovito, na 18% su izgrađeni objekti dok je preostalih 2% posvećeno drugim svrhama.

Religija

Religija se na ovom području odlučivala na temelju vjerskih uvjerenja koje su nametnuli gospodari ili vojne vlasti. Tako su se ondje smjenjivali luteranizam i kalvinizam dok je 1625. godine tijekom španjolske okupacije nametnut katolicizam kao službena vjera. To je trajalo neko vrijeme dok pod švedskim utjecajem nije ponovo uveden kalvinizam.

U razdoblju od 18. do 20. stoljeća ondje su živjeli i Židovi koji su imali vlastitu religijsku zajednicu te malu sinagogu, vjersku školu i vlastito groblje koje je očuvano i danas.

Danas među mještanima Kirchberga prevladavaju evangelisti i katolici koji su nekad zajednički dijelili župnu crkvu sv. Mihovila. Naime, evangelisti su 15. lipnja 1965. prodali svoju polovicu udjela u crkvi katolicima čime su si omugućili financijska sredstva za gradnju vlastite crkve Mira.

Politika

Kirchbergom se upravlja putem gradskog vijeća koje se sastoji od 20 članova dok vijećem predsjedava gradonačelnik. Prema lokalnim izborima koji su se održali 7. lipnja 2009., većinu u vijeću od osam članova ima Kršćansko-demokratska unija (CDU) dok po četiti člana otpada na Socijeldemokratsku stranku Njemačke (SPD), Slobodnu demokratsku stranku (FDP) i nezavisne predstavnike.[2]

Gradonačelnik Kirchberga je Udo Kunz (CDU) dok su njegovi zamjenici Wolfgang Krämer (CDU), Werner Klockner (SPD) i Harald Wüllenweber (FWG) s time da Klockner nije član gradskog vijeća.[3]

Obrazovanje

U gradu postoje po jedna osnovna i srednja škola.

Šport

Kirchberg ima otvoreni i zatvoreni bazen, dvorane za tenis i penjanje kao i sportski centar za mlade "Am Zug". Postoji i rukometni klub HSV Kirchberg 1974. Oko mjesta se nalazi biciklistička staza duga 14 km.

Transport

Mjesto se nalazi na križanju dvije stare autoceste Trier-Kirchberg-Bingen-Mainz (danas Bundesstraße 50) i Mittelmosel-Nahe (now Bundesstraße 421). Od 1990. godine unutarnji dio Kirchberga je pošteđen teškog teretnog transporta na obilaznici B50. Također, 10 km istočno od grada nalazi se međunarodna zračna luka Frankfurt-Hahn.

Poznate osobe

Grad partner

Izvori

Vanjske poveznice

Portal Njemačke – Pristup člancima sa tematikom o Njemačkoj.