Ludwig von Fabini: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
mNema sažetka uređivanja
m CheckWiki#88 i/ili sitno
Redak 46: Redak 46:




{{GLAVNIRASPORED: Fabini, Ludwig von}}
{{GLAVNIRASPORED:Fabini, Ludwig von}}
[[Kategorija:Austro-Ugarski vojni zapovjednici u Prvom svjetskom ratu]]
[[Kategorija:Austro-Ugarski vojni zapovjednici u Prvom svjetskom ratu]]

Inačica od 22. travnja 2020. u 15:15

Ludwig von Fabini
Opći životopisni podatci
Datum rođenja 6. srpnja 1861.
Mjesto rođenja Medias, Austrijsko Carstvo
Datum smrti 11. prosinca 1937.
Mjesto smrti Temišvar, Rumunjska
Puno ime Ludwig Hermann von Fabini
Opis vojnoga službovanja
Čin General konjice
Ratovi Prvi svjetski rat
Važnije bitke Karpatska ofenziva
Ofenziva Gorlice-Tarnow
Tirolska ofenziva
Kerenskijeva ofenziva
Vojska Austro-Ugarska
Rod vojske kopnena
Zapovijedao 8. pješačka divizija
VI. korpus
XVII. korpus

Ludwig Hermann von Fabini (Medias, 6. srpnja 1861. - Temišvar, 11. prosinca 1937.) je bio austrougarski general i vojni zapovjednik. Tijekom Prvog svjetskog rata zapovijedao je 8. pješačkom divizijom, te VI. i XVII. korpusom na Istočnom i Talijanskom bojištu.

Vojna karijera

Ludwig von Fabini rođen je 6. srpnja 1861. u Mediasu. Fabini je prije rata čin pukovnika dostigao u siječnju 1906. godine, dok je u studenom 1911. unaprijeđen u čin general bojnika.

Prvi svjetski rat

Na početku Prvog svjetskog rata Fabini zapovijeda 11. pješačkom brigadom koja se nalazila u sastavu III. korpusa kojim je zapovijedao Emil Colerus. Sa navedenom brigadom sudjeluje u Galicijskoj bitci. Ubrzo međutim, u rujnu 1914., postaje zapovjednikom 8. pješačke divizije zamijenivši na tom mjestu Johanna Kirchbacha koji je preuzeo zapovjedništvo nad II. korpusom. Navedena divizija nalazila se u sastavu 4. armije u sklopu koje Fabini sudjeluje Karpatskoj ofenzivi, te nakon toga u ofenzivi Gorlice-Tarnow. U studenom 1914. Fabini je promaknut u čin podmaršala.

U srpnju 1915. 8. pješačka divizija je premještena na Talijansko bojište gdje se najprije nalazi u sastavu III. odsjeka, te potom XX. korpusa kojim je zapovijedao nadvojvoda Karlo. U svibnju 1916. 8. pješačka divizija pod Fabinijevim zapovjedništvom u sastavu 3. armije sudjeluje u Tirolskoj ofenzivi.

U kolovozu 1916. Fabini preuzima zapovjedništvo nad VI. korpusom koji ulazi u sastav ponovno formirane 1. armije čijim je zapovjednikom imenovan Artur Arz von Straussenburg, dotadašnji zapovjednik VI. korpusa kojeg je Fabini zamijenio. U siječnju 1917. postaje zapovjednikom XVII. korpusa zamijenivši na tom mjestu Karla Kriteka. U srpnju te iste godine sa XVII. korpusom sudjeluje u zaustavljanju Kerenskijeve ofenzive. U ožujku 1918. unaprijeđen je u čin generala konjice, dok od svibnja iste godine u sastavu Istočne armije sudjeluje u okupaciji Ukrajine.

Poslije rata

Nakon završetka rata Fabini je umirovljen. Preminuo je 11. prosinca 1937. godine u 77. godini života u Temišvaru.

Vanjske poveznice

(njem.) Ludwig von Fabini na stranici Weltkriege.at
(rum.) Ludwig von Fabini na stranici Novatv.ro