Nina Ditmajer: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
(Nema razlike inačica)

Inačica od 26. travnja 2020. u 08:38

Datoteka:Nina Ditmajer (2014).jpg
Nina Ditmajer (2014.)

Nina Ditmajer (Maribor, 26. ožujka 1988. –) slovenska je istraživačica, književna povjeničarka.

Životopis

Rođena je u Mariboru, no svoje je djetinstvo proživjela u Slovenskoj Bistrici. U ovom gradu je završila osnovnu i srednju školu. Nakon mature se je upisala na Filozofski fakultet Sveučilišta u Mariboru, gdje je studirala slovenski jezik i književnost. Taj studij je završila diplomskim radom Botanično izrazje pri Janezu Koprivniku (Botanički izrazi Janeza Koprivnika).

Nakon toga je studirala na Bogoslovskom Fakultetu Sveučilišta u Ljubljani 2012.-2015. godine, gdje je napisala drugi diplomski rad Jezikovno-prevajalske značilnosti Javornikovih starozaveznih prevodov (1848–1854) (Jezično-prevoditeljske karakterističnosti Javornikova prijevoda iz Starog zavjeta 1848–1854). Od 2016. godine je nastavila svoje studije na doktoratu Slovenske akademije znanosti i umjetnosti. Tema je njezinog doktorskog rada bila pjesništvo u slovenskoj Štajerskoj u drugoj polovici 18. i prvoj polovici 19. stoljeće.

2019. godine je doktorirala na Filozofskom fakultetu u Mariboru doktorskim radom Sprejemanje vzhodnoštajerske knjižnojezikovne norme v rokopisnih pridigah Jožefa Muršca (Prihvaćenje istočno-štajerskog književnog jezika u rukopisnim propovjedima Jožefa Muršeca).

Djela

Djelatnost Nine Ditmajer obima povijest slovenskog književnog jezika i istočno-štajerske slovenske književne inačice, slovensko propovjedništvo, povijest prijevoda Svetog pisma na slovenski, crkveno i svjetovno pjesništvo u slovenskoj Štajerskoj u drugoj polovici 18. i prvoj polovici 19. stoljeća te dijelom i povijest prekomurskog jezika.

U studijskim godinama je bila urednica nekojih literarnih revija u Mariboru i Ljubljani, nek Liter jezika (2010.-2013.) ili Colloquia (2014.-2016.). Danas je urednica revije Tretji dan.

Vanjske poveznice