Amazonska prašuma: razlika između inačica

Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
m
Ima veličinu od oko 5.5 kilometara kvadratnih, nalazi se u Južnoj America, najveća je prašuma na svijetu. Kroz nju protiče rijeka Amazon.Dao joj je ime španski istraživač Francisco de Orellana 1542. godine.
(uklanjanje izmjene 5494124 suradnika 109.105.206.254 (razgovor) (Nepotrebno.)
Oznaka: uklanjanje
m (Ima veličinu od oko 5.5 kilometara kvadratnih, nalazi se u Južnoj America, najveća je prašuma na svijetu. Kroz nju protiče rijeka Amazon.Dao joj je ime španski istraživač Francisco de Orellana 1542. godine.)
'''Amazonska prašuma''' ili '''Amazonija''' ([[portugalski]]: ''Floresta Amazônica'' ili ''Amazônia''; [[španjolski]] ''Selva Amazónica'' ili ''Amazonía'') je najveća svjetska [[prašuma]]. Zauzima oko jedne trećine [[Južna Amerika|Južne Amerike]] oko rijeke [[Amazona|Amazone]]. To je ujedno i područje sa najvećom svjetskom [[bioraznolikost|bioraznolikošću]].
 
Područje prašume proteže se kroz 9 država, proseže sve vise od 5.5 miliona kilometara kvadratnih, najveći dio, oko 60% je u [[Brazil]]u. Zbog nekontrolirane sječe dolazi do problema kao što su [[erozija]], [[poplava|poplave]] i klimatskih promjena, te se uništava stanište mnogih biljaka i životinja.
 
U prašumi također žive mnoga domorodačka indijanska plemena.
 
Ime joj je dao španjolskišpanski istraživač Francisco de Orellana 1542. godine. On je bio prvi Europljanin koji je otišao duboko u to područje gdje je vidio mnogo plemena žena ratnica koje su ga podsjetile na Amazonke iz grčke mitologije.
 
 
2

uređivanja

Navigacijski izbornik