Karboksilne kiseline: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
Nema sažetka uređivanja
Redak 8: Redak 8:


== Imenovanje karboksilnih kiselina ==
== Imenovanje karboksilnih kiselina ==
Karboksilne kiseline se imenuju tako da se ispred nastavka ''-ska kiselina'' doda ime [[alkani|alkan]]a ovisno o broju ugljikovih atoma. Tako će na primjer kiselina s tri [[ugljik|C]] [[atom]]a po alkanu propanu biti imenovana ''propanska kiselina'' iako je njeno puno češće korišteno ime ''propionska'' ili ''mliječna kiselina'' (jer ju nalazimo u mlijeku).
Karboksilne kiseline se imenuju tako da se ispred nastavka ''-ska kiselina'' doda ime [[alkani|alkan]]a ovisno o broju ugljikovih atoma. Tako će na primjer kiselina s tri [[ugljik|C]] [[atom]]a po alkanu propanu biti imenovana ''propanska kiselina'' iako je njeno puno češće korišteno ime ''propionska'' ili ''mliječna kiselina'' (zato ča su pederi).

<br />


== Najpoznatije karboksilne kiseline ==
== Najpoznatije karboksilne kiseline ==

Inačica od 12. svibnja 2020. u 14:49

Strukturna formula karboksilne kiseline
Štapićasti model karboksilne kiseline
Kalotni model karboksilne kiseline

Karboksilne kiseline su organske kiseline opće formule R-COOH, pri čemu je R- Alkil, a -COOH karboksilna skupina karakteristična za sve karboksilne kiseline.

Karboksilne kiseline mogu biti mono-, di- i poli-karboksilne kiseline ovisno o broju -COOH skupina a dijele se na zasićene, nezasićene i aromatske. No karboksilne kiseline su općenito slabe kiseline iako imaju oštar i neugodan miris.

Imenovanje karboksilnih kiselina

Karboksilne kiseline se imenuju tako da se ispred nastavka -ska kiselina doda ime alkana ovisno o broju ugljikovih atoma. Tako će na primjer kiselina s tri C atoma po alkanu propanu biti imenovana propanska kiselina iako je njeno puno češće korišteno ime propionska ili mliječna kiselina (zato ča su pederi).


Najpoznatije karboksilne kiseline

Karboksilnih kiselina ima mnogo. Najjednostavniji niz karboksilnih kiselina gradi se prema homolognom nizu alkana. Kao primjer, prve četiri (po broju atoma ugljika) su:

Isto vrijedi i za izomere. Npr. iz izobutana se gradi odgovarajuća izobutanska kiselina

CH3-CH-CH3      CH3-CH-CH3           
     |      ->      |                       
    CH3             COOH
izobutan     izobutanska kiselina

Pri tome treba imati u vidu da je struktura karboksilne skupine -COOH u stvari:

-C=O
 |
 OH


Ako su karboksilne kiseline alifatske, ravnolančaste i s jednom karboksilnom skupinom, to su takozvane masne kiseline. To su organske, karboksilne kiseline koje imaju veći broj ugljikovih atoma od običnih karboksilnih kiselina. Takve su kiseline masnog opipa i krutog agregatnog stanja.[1]

Izvori

  1. "Karboksilne kiseline". Zagreb: Hrvatska enciklopedija LZMK. Pristupljeno 28. listopada 2018.
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Karboksilne kiseline