Ozren Grabarić: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
Redak 108: Redak 108:
* "[[Casper u školi strave]]" kao Casper ([[2009]].-[[2012]].)
* "[[Casper u školi strave]]" kao Casper ([[2009]].-[[2012]].)
* "[[Horton]]" kao Morton ([[2008]].)
* "[[Horton]]" kao Morton ([[2008]].)
* "[[Don Quijote: Magareća posla]]" ([[2008]].)
* "[[Don Quijote: Magareća posla]]" kao Rucio ([[2008]].)
* "[[Sezona lova 2]]" kao Eliot ([[2008]].)
* "[[Sezona lova 2]]" kao Eliot ([[2008]].)
* "[[Kung Fu Panda]] 1, 2, 3" kao Ždral ([[2008]]., [[2011]]., [[2016]].)
* "[[Kung Fu Panda]] 1, 2, 3" kao Ždral ([[2008]]., [[2011]]., [[2016]].)

Inačica od 31. svibnja 2020. u 11:28

Ozren Grabarić
Ozren Grabarić
Rođenje 17. srpnja 1980., Zagreb, Hrvatska
Zanimanje glumac, profesor
Godine rada 1999. - danas
Portal o životopisima
Portal o filmskoj umjetnosti

Ozren Grabarić (Zagreb, 17. srpnja 1980.) je hrvatski kazališni, televizijski i filmski glumac. Dramski prvak Gavelle[1] je docent je na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu na katedri za scenski govor.

Život i karijera

Ozren Grabarić rodio se u Zagrebu. Otac je bio profesor kemije, i zbog posla se obitelj preselila u Barcelonu.[2] U Barceloni završio je srednju školu. 1999. odlazi u Zagreb studirati glumu na Akademiji dramske umjetnosti. Diplomirao je 2006. ulogom Urbana u Krležinoj Ledi u klasi Neve Rošić. Iste godine postaje član ansambla Gradskog dramskog kazališta Gavella.

Prva uloga u Gavelli bila je u predstavi Majstor i Margarita. Ulogom tkalca Nika Vratila u predstavi Aleksandra Popovskog San Ivanjske noći dokazao je izniman potencijal za komedijom.[3] Za tu ulogu, osvojio je Nagrada hrvatskog glumišta za najbolju sporednu mušku ulogu 2008. godine i nagradu Ardalion. U matičnom kazalištu ostvario je nagrađivana i hvaljena ostvarenja naslovnih uloga u predstavama Peer Gynt, Tartuffe i Rikardu Trećem; Pube Fabriczya u predstavi Gospoda Glembajevi, Kreonta u Antigoni, Porfirija Petroviča u Zločinu i kazni i Andreja u Tri sestre. U Zagrebačkom kazalištu mladih, odigrao je ulogu u Hinkemannu, za koju mnogi vjeruju da je njegov magnum opus.[4][5]

Široj javnosti poznat je po svojim glavnim ulogama u filmovima Koko i duhovi, Ljudožder vegetarijanac, Sve najbolje te Moj dida je pao s Marsa. Na televiziji, zajedno sa Jadrankom Đokić igrao je fiktivnu verziju sebe u seriji Moja 3 zida, te pojavio se u sporednim ulogama u popularnim serijama Bitange i princeze, Stipe u gostima, Ko te šiša i Crno-bijeli svijet. 2017. osvojio je Nagradu hrvatskog glumišta za glumačko ostvarenje u radio drami.

Snimio je preko stotinu sinkronizacija za animirane filmove. Zapažene su mu uloge zebre Martya u Madagaskar franšizi, Ždrala u trilogiji Kung Fu Pande, MaksimUma u MaksimUmu, Barry Bensona u Pčelinjem filmu, Ranka u filmovima Čudovišta iz ormara, Kralja Bombončića u filmu Krš i lom, Ždere u trilogiji Kako izdresirati zmaja i mnoge druge. Posudio je glas Kralju Louieu u hrvatskoj inačici Knjige o džungli.

Radi na Akademiji dramskih umjetnosti kao profesor scenskog govora. Rečeno je za Grabarića da je najbolji glumac svoje generacije.[6] Tečno govori španjolski, katalonski i engleski.[7]

Filmografija

Televizijske uloge

Filmske uloge

Sinkronizacija

Vanjske poveznice

Izvori