Autokracija: razlika između inačica

Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Dodano 11 bajtova ,  prije 2 godine
m
No edit summary
== Definicija i tipologija ==
 
Autokracija je [[politički sustav]] u kojem se sva [[vlast]] i moć u [[država|državi]] nalaze u rukama jedne osobe (npr. [[diktator]]a, autokrata) ili skupine ([[Politička stranka|političke stranke]], [[hunta|hunte]]), bez sudjelovanja [[narod]]a.
 
Autokracijama mogle bi se označiti istočne despocije, kneževska gospodstva u [[Europa|Europi]] od [[16. stoljeće|16.]] do [[18. stoljeće|18. stoljeća]]; na njih nalikuje rimski cezar i ruski car kao »samodržac svih Rusa« do časa, kad je [[Rusija]] krenula putem ustavnosti. Autokratskom načelu stavila se nasuprot težnja naroda, da sam odlučuje u državi ili barem da sudjeluje kod izgradnje i uređivanja državnih prilika, a ta je težnja s napretkom civilizacije i modernog svjetskog nazora sve to više preotimalauzimala maha.
 
Ova je težnja zadala teške udarce autokraciji u svim onim zemljama, u kojima postojaše neka jača politička organizacija ili razvijeniji državni poredak. Da li bi se kod primitivnih naroda moglo govoriti o autokraciji, sporno je pitanje zbog toga, što u njihovoj sredini zapravo nema izgrađenog državnog poretka.
 
[[Totalitarizam]] -je kao oblik vladavine nastao u industrijaliziranim društvima 20. stoljeća, -te ide korak dalje od autokracije: obzirom da u modernim društvima čitav narod sudjeluje u političkom životu, totalitarizam ne traži od naroda tek posluh, nego se indoktrinacijom nastoji svakog pojedinca animirati da aktivno (svojevoljno) sudjeluje u provođenju režimske politike.
 
== Izvori ==

Navigacijski izbornik