Razlika između inačica stranice »Wikipedija:Što ne spada u Wikipediju«

Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
m
uklonjena promjena suradnika Lasta (razgovor), vraćeno na posljednju inačicu suradnika Kubura
(anchor za SYNTH)
m (uklonjena promjena suradnika Lasta (razgovor), vraćeno na posljednju inačicu suradnika Kubura)
Oznaka: brzo uklanjanje
 
1. '''Izvorna istraživanja'''. npr. pokušaj pronalaženja ideja i odgovora na pitanja, odgovora na definicije, smišljanja novih riječi... Ako ste napravili istraživanje o nekoj temi, onda je prije Wikipedije pošaljite na neku službenu internetsku stranicu gdje ju mogu provjeriti stručnjaci o toj temi. Tek nakon provjere možete poslati Wikipediji povratnu infromaciju koja će zatim razmotriti vjerodostojnost informacije i, ovisno o vlastitoj procjeni, odlučiti je li tekst moguće postaviti na Wikipediju.
 
: {{anchor|SYNTH}}1.a) '''Urednička sinteza''' je jedan od oblika '''izvornog istraživanja'''. Ne kombinirajte materijale iz više izvora kako biste iznijeli zaključak koji nije eksplicitno naveden u nijednom od izvora. Također, nemojte komibinirati različite dijelove jednog izvora da biste iznijeli zaključak koji nije ekplicitno naveden u izvoru. Ako jedan izvor iznosi tvrdnju A, a drugi izvor iznosi tvrdnju B, nemojte kombinirati A i B da bi implicirali zaključak C koji nije naveden ni u jednom od izvora. To bi bila neprimjerena urednička sinteza objavljenog materijala s ciljem impliciranja novog zaključka, što bi značilo da vi sami radite izvorno istraživanje. "A i B, dakle C" je prihvatljivo jedino ako postoji pouzdan izvor koji je izveo isti zaključak. Ako jedan izvor iznosi tvrdnju "A" u jednom kontekstu, a tvrdnju "B" u drugom kontekstu, bez da ih dovodi u vezu i ne iznosi tvrdnju "dakle C", tada se tvrdnja C ne smije navoditi u članku.
 
2. '''Izvorni izumi'''. Ako izmislite riječ poput riječi [[čarobnjački svijet#Letiprah|letiprah]], suzdržite se od njenoga korištenja na Wikipediji zbog možebitne nerazumljivosti. Zapamtite: Wikipedija ne služi kao mjesto objavljivanja izvornih izuma!

Navigacijski izbornik