Podstrana: razlika između inačica

Koordinate: 43°29′N 16°35′E / 43.48°N 16.58°E / 43.48; 16.58
Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
mNema sažetka uređivanja
Oznake: VisualEditor mobilni uređaj m.wiki
Redak 4: Redak 4:
ime = Podstrana|
ime = Podstrana|
županija = [[Splitsko-dalmatinska županija|Splitsko-dalmatinska]] |
županija = [[Splitsko-dalmatinska županija|Splitsko-dalmatinska]] |
broj stanovnika = 7 341|
broj stanovnika = 11.372|
površina = 11,52 |
površina = 11,52 |
naselja = |
naselja = |

Inačica od 22. kolovoza 2020. u 07:41

Podstrana

grb
Država Hrvatska
ŽupanijaSplitsko-dalmatinska

NačelnikMladen Bartulović [nedostaje izvor]

Površina[1]11,7 km2
Koordinate43°29′N 16°35′E / 43.48°N 16.58°E / 43.48; 16.58

Stanovništvo[2] (2021.)
Ukupno10 403
– gustoća889 st./km2

Poštanski broj21312

Zemljovid

Podstrana na zemljovidu Hrvatske
Podstrana
Podstrana

Podstrana na zemljovidu Hrvatske

Podstrana je općina u Hrvatskoj.

Općinska naselja

Na području općine Podstrana nalazi se 10 naselja i to s imenima kako slijedi: Podstrana - Žminjača, Podstrana - Sita, Podstrana - Strožanac Donji, Podstrana - Strožanac Gornji, Podstrana - Miljevac, Podstrana - Grljevac, Podstrana - Grbavac, Podstrana - Sv. Martin,Podstrana - Mutogras i Gornja Podstrana.[3]

Zemljopis

Srednjodalmatinski obalni prostor koji zauzima Općina Podstrana omeđen je prirodnim, administrativnim i povijesnim granicama. Na sjeverozapadu ga od grada Splita dijeli donji tok i ušće rijeke Žrnovnice, a jugoistočno se naslanja na susjednu Općinu Dugi Rat. Sjeveroistočnu fasadu podstranskog prostora tvori brdo Perun, dio Mosorova primorskog grebena, dok jugozapadna teritorijalna granica Podstrane prati šest kilometara dugu obalnu liniju. Ukupna površina podstranskog teritorija iznosi oko 11,5 četvornih kilometara.

Iako podneblje Općine Podstrana pripada mediteranskom tipu klime masline, koji odlikuju blage zime i vruća ljeta, ono ima i svoje mikroklimatske posebnosti. Statistički podatci pokazuju da je siječanj najhladniji mjesec, s prosječnom temperaturom zraka 7,7°C, dok su gotovo podjednako vrući srpanj s 25,6°C i kolovoz s 25,3°C te da u samo sedam dana godišnje temperatura zraka padne ispod ništice, dok se iznad 30,0°C penje čak tijekom 46 ljetnih dana.

Budući da je Podstrana u cjelini okrenuta prema jugozapadu, a Perunom zaštićena od snažnih i hladnih sjeveroistočnih vjetrova, jače je izložena jedino maestralu koji za ljetnih sparina donosi ugodno osvježenje i udarima lebića koji redovito nekoliko puta godišnje zadese njezinu obalu.

Stanovništvo

Popis 2011.

Općina Podstrana, prema posljednjem popisu stanovništva Državnog zavoda za statistiku iz 2011. godine, ima 9.129 stanovnika što čini 2% ukupnog stanovništva Splitsko-dalmatinske županije. Gustoća naseljenosti na području općine iznosi 792,44 st/km2 , što područje općine svrstava u izrazito gusto naseljene jedinice lokalne samouprave u Republici Hrvatskoj. Uspoređujući podatke iz 2011. godine (9.129 stanovnika) sa podacima iz popisa stanovništva provedenog 2001. godine (7.341 stanovnika), evidentan je porast ukupnog broj stanovnika na području općine Podstrana za čak 1.762 osobe, što iznosi porast od 24% u odnosu na 2001. godinu. Ovakav značajan porast broja stanovnika uzrokovan je prije svega prirodnim kretanjem stanovništva, sa 3,5 puta više novoređenih u odnosu na umrle. Većina stanovništva su Hrvati s 98,15%[4], a po vjerskom opredjeljenu većinu od 95,63% čine pripadnici katoličke vjere.[5]

Popis 2001.

7 341 stanovnika (prema popisu iz 2001.). Prosječna starost stanovnika je 33,5 godina.

Crkvena organizacija

U Podstrani djeluje Družba sestara franjevki od Bezgrješne koje ondje imaju podružnicu, dječji vrtić Brat Sunce. [6] U Podstrani također postoje dva župna ureda: Župni ured Gospe u Siti i Župni ured Gospe od Zdravlja.

Povijest

Temelje naselja su zasigurno postavila još u davninama grčki doseljenici, kasnije je na tom području postojala sve do VII st. rimska naseobina Pituntium, a naziv je dobila zbog blizine i današnjih izvora Studene vode.

O burnoj povijesti (Pituntium) Podstrane od Grka, Rimljana, avarskih, tatarskih i turskih provala, do Poljičke svjedoče nam mnoge arheološke iskopine ostataka građevina i spomenika iz raznih vremenskih razdoblja:

Te pisani podaci, rimski pisac Plinije Stariji (I st.) spominje rimsku naseobinu Pituntium na ovim prostorima. Tadašnji stanovnici su uglavnom živjeli od prihoda s imanja, od uzgoja vinove loze, maslinika, voćnjaka.

Ni danas se previše toga nije promijenilo osim što se Podstrana dosta unutar svojih granica proširila i naselila novim stanovništvom. I dalje se starosjedioci bave obrađivanjem zemlje, s određenim nadopunama i modernizacijom, bave se turizmom…

Gospodarstvo

Temelji se na poljoprivredi prvenstveno povrća, ali i breskve su nadaleko poznate, veoma razvijena uslužna djelatnost turizam. U travnju se godišnje održavaju Dani hrvatske male brodogradnje.

Poznati ljudi

Podstrana je iznjedrila jednog od najvećih hrvatskih likovnih umjetnika druge polovine XX.st. Antu Kaštelančića (1911. - 1989.). To je slikar dalmatinskog krajolika i čovjeka čije slike sežu u rasponu od postimpresionističkih okušaja, fovističkih reakcija i redukcija na samom rubu apstrahiranja.[7]

Don Petar Car (1861.-1926.), hrv. svećenik i savjetnik, prosvjetitelj i učitelj, graditelj i čuvar seoskih i crkvenih dobara, potaknuo je i dovršio mnoge podstranske projekte od kojih su neki i danas vitalni.

Antonijo Pejić, hrv. nogometni sudac.

Spomenici i znamenitosti

Obrazovanje

Jedina škola u Podstrani je OŠ Strožanac. Pohađa ju oko 1 000 učenika.

Kultura

"Dobrojutro, more" manifestacije u sklopu koje se raspisuje i javni natječaj za književno i likovno stvaralaštvo mladih. Književna manifestacija "Dobro jutro more" utemeljena je 1997.. godine.

Ča pod Perunom, večer čakavske poezije, godišnja kulturna manifestacija, organizira ju ogranak Matice hrvatske od 2009. godine.[8]

Podstranska revija, list ogranka Matice hrvatske.[9]

Podstransko kulturno ljeto održava se tijekom srpnja i kolovoza, kontinuirano  od 1996. godine.

Šport

U Podstrani djeluje mnogo športskih udruga, zasigurno najzastupljeniji je nogomet i to posebice mali "balun", ali tu je i košarkaški klub Mislav, čiji se seniori natječu u Drugoj košarkaškoj ligi (A-2) jug, te nogometni klub Union.

Poveznice

  • Za poljičkin stolon, gastronomsko-kulturološka fešta, održava se u Podstrani, u organizaciji Društva Poljičana "Sv. Jure" - Priko
  • Dobrojutro, more!, tradicionalna književna manifestacija koja se održava u kolovozu

Izvori

  1. Registar prostornih jedinica Državne geodetske uprave Republike Hrvatske. Wikidata Q119585703
  2. Popis stanovništva, kućanstava i stanova 2021. – stanovništvo prema starosti i spolu po naseljima (hrvatski i engleski). Državni zavod za statistiku. 22. rujna 2022. Wikidata Q118496886
  3. Službeni glasnik (PDF)
  4. [1] Popis stanovništva prema narodnosti po gradovima/općinama 2011.
  5. [2] Popis stanovništva prema vjeri po gradovima/općinama 2011.
  6. HKVRPP Franjevke od Bezgrješne
  7. [3] Ante Kaštelančić
  8. Ogranak MH Split Ča pod Perunom
  9. Podstranska revija

Vanjske poveznice