Prijeđi na sadržaj

Slamnati: razlika između inačica

Obrisan 1 bajt ,  prije 2 godine
bez sažetka
m (ne valjanog -> nevaljanog (http://hjp.znanje.hr/index.php?show=search_by_id&id=eF1lURg%3D&keyword=nevaljanost))
Oznaka: uređivač wikiteksta (2017.)
No edit summary
Označava situaciju u kojoj netko, češće namjerno, iako možebitno i zbog [[Zabluda|zablude]], pogrješno protumači ili izvrne izjavu druge strane te zatim pobija svoju izvrnutu inačicu izjave. Time se taj netko služi ''slamnatim''. Slamnati ili strašilo označava [[argument]] kojega je taj netko stvorio; izjavu koju je lakše pobiti. Naziv argumenta upućuje na to da se radi o zamjeni težeg objekta za napad (izvorne izjave) lakšom metom (metom od slame), izvrnutom inačicom argumenta. Izvrnuti argument može imati i ulogu strašila, izazivanja odbojnosti prema izvornom argumentu kod onoga kome je upućena retorika, publici napada na ''slamnato strašilo''.
 
Ishod uspješne uporabe slamnatog je logički ne valjanonevaljano pobijanje (poraz ili omalovažavanje) izvorne teze. Suštinska [[logička pogrješka]] je u tome što se ne pokušava pobiti argument kojeg je prva osoba dala, nego nešto sasvim drugo. U [[Retorika|retorici]], slamnatom se pribjegava zato što je prvotni argument teže pobiti, a izmijenjeni mnogo lakše.
Kada se slamnati argument primjenjuje kao vrsta [[ad hominem]] napada, tada se žrtvu (čovjeka) napada mijenjanjem njegovih riječi vađenjem iz surječja ili iskrivljivanjem njegovih stavova koje se zatim izobličene ističe i takve pobija kako bi se nanijela šteta osobi autoru izvorne izjave ili podržavatelju određenog stava.<ref name=kara /> Tom metodom ''čovjeka od slame'' se nekoj osobi ili skupini ljudi dodijeljuju nepostojeće i imaginarne osobine s jedinom svrhom kako bi se tu osobu ili skupinu omalovažavalo, iako ništa ne pokazuje da dotični doista posjeduju te osobine.<ref>[http://blog.dnevnik.hr/toco1980foto/2011/07/1629345861/antifotografska-demagogija.html%20Antifotografska demagogija]</ref>
 
Anonimni suradnik