Sokotranci: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
Nema sažetka uređivanja
Redak 8: Redak 8:


== Porijeklo i povijest ==
== Porijeklo i povijest ==
Sokotranci se razlikuju od svojih sjevernih rođaka [[Jemenski Arapi|Jemenskih Arapa]] i sudeći prema jeziku oni predstavljaju ostatke Himjarita koji su se pomiješali sa pripadnicima raznih drugih naroda, [[Grci]]ma, [[Portugalci]]ma i Afrikancima, te su u relativnoj izolaciji od arapskog i afričkog kopna uspjeli su sačuvati stari himjaritski jezik. Kroz svoju povijest otok je bio pod vlasti mahranskih [[sultan]]a iz jugoistočnog Jemena, povremeno prekidanu portugalskim okupacijama između [[1507]]. i [[1511]]. Godine [[1834]]. pokušavaju ga zauzeti Britanci, ali ne uspijevaju. Tek 1880.-tih pa do [[1967]]. pod zaštitom je Britanaca, kada postaje dio Jemena. Glavni i najveći grad je [[Hadiboh]].
Sokotranci se razlikuju od svojih sjevernih rođaka [[Jemenski Arapi|Jemenskih Arapa]] i sudeći prema jeziku oni predstavljaju ostatke Himjarita koji su se pomiješali sa pripadnicima raznih drugih naroda, [[Grci]]ma, [[Portugalci]]ma i Afrikancima, te su u relativnoj izolaciji od arapskog i afričkog kopna uspjeli su sačuvati stari himjaritski jezik. Kroz svoju povijest otok je bio pod vlasti [[Sultanat Mahra|mahranskih]] [[sultan]]a iz jugoistočnog Jemena, povremeno prekidanu portugalskim okupacijama između [[1507]]. i [[1511]]. Godine [[1834]]. pokušavaju ga zauzeti Britanci, ali ne uspijevaju. Tek 1880.-ih pa do [[1967]]. pod zaštitom je Britanaca, kada postaje dio Jemena. Glavni i najveći grad je [[Hadiboh]].


== Život i običaji ==
== Život i običaji ==
Redak 14: Redak 14:


== Religija ==
== Religija ==
Danas u Sokotranci 100% muslimani. U prošlosti je među njima bolo [[kršćanstvo|kršćanstva]] koje je uveo [[sv. Toma]]. Muslimanski ekstremisti porušili su crkve a kršćanstvo je nestalo negdje u 17. stoljeću ([[1680]]). U nekim pećinama na otoku pronađeno je mnogo kostiju i ostataka drvenih rezbarenih predmeta za koje se sumnja da su predstavljali križeve kojim su bili označavani grobovi (vidi više u Brian Doe, Socotra: Island of Tranquillity; Immel Publishing Limited, London, 1992. str. 33.)
Danas su Sokotranci 100% muslimani. U prošlosti je među njima bilo [[kršćanstvo|kršćanstva]] koje je uveo [[Toma Akvinski|sv. Toma]]. Muslimansi su porušili crkve a kršćanstvo je nestalo negdje u 17. stoljeću ([[1680]]). U nekim pećinama na otoku pronađeno je mnogo kostiju i ostataka drvenih rezbarenih predmeta za koje se sumnja da su predstavljali križeve kojim su bili označavani grobovi (vidi više u Brian Doe, Socotra: Island of Tranquillity; Immel Publishing Limited, London, 1992. str. 33.)


== Literatura ==
== Literatura ==

Inačica od 8. rujna 2020. u 12:11

Sokotranci, semitski narod, vjerojatno himjaritskog porijekla, naseljen na otocima Sokotra i `Abd al-Kuri pred somalijskom obalom između Roga Afrike i Arapskog poluotoka. Prema jemenskom popisu 1990. ima ih 57,000.

Ime

Ime dolazi prema lokalitetu otoku Sokotri, od "Eipheba Sakhotora" ili "otok sreće."

Jezik

Sokotranci govore sokotranskim jezikom, verzijom straog himjaritskog jezika, a ima nekoliko dijalekata, južni, središnji, zapadni, sjeverni i `abd al-kurijski. Istoj populaciji po svoj prilici pripadaju govornici ovog istog jezika u Al-Mahara u Jemenu i Dhofara (ظفار) u Omanu.

Porijeklo i povijest

Sokotranci se razlikuju od svojih sjevernih rođaka Jemenskih Arapa i sudeći prema jeziku oni predstavljaju ostatke Himjarita koji su se pomiješali sa pripadnicima raznih drugih naroda, Grcima, Portugalcima i Afrikancima, te su u relativnoj izolaciji od arapskog i afričkog kopna uspjeli su sačuvati stari himjaritski jezik. Kroz svoju povijest otok je bio pod vlasti mahranskih sultana iz jugoistočnog Jemena, povremeno prekidanu portugalskim okupacijama između 1507. i 1511. Godine 1834. pokušavaju ga zauzeti Britanci, ali ne uspijevaju. Tek 1880.-ih pa do 1967. pod zaštitom je Britanaca, kada postaje dio Jemena. Glavni i najveći grad je Hadiboh.

Život i običaji

Sokotranci na svom arhipelagu žive dosta izolirano. U planinama je izgleda bilo troglodita koji su živjeli u pećinama. Sokotranci se bave ribarenjem i ronjenjem za biserima na obali i stočarstvom u unutrašnjosti otoka. Otočani proizvode neku vrstu maslaca poznatu kao ghee koji je zajedno sa uz ribu i tamjan najvažniji izvozni artikl.

Religija

Danas su Sokotranci 100% muslimani. U prošlosti je među njima bilo kršćanstva koje je uveo sv. Toma. Muslimansi su porušili crkve a kršćanstvo je nestalo negdje u 17. stoljeću (1680). U nekim pećinama na otoku pronađeno je mnogo kostiju i ostataka drvenih rezbarenih predmeta za koje se sumnja da su predstavljali križeve kojim su bili označavani grobovi (vidi više u Brian Doe, Socotra: Island of Tranquillity; Immel Publishing Limited, London, 1992. str. 33.)

Literatura

  • Douglas Botting, Island of the Dragon's Blood (Hodder and Stoughton, London 1958)
  • Brian Doe, Socotra: Island of Tranquillity (Immel Publishing Limited, London, 1992)

Vanjske poveznice