Razlika između inačica stranice »Ante Gotovina«

Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Obrisana 3 bajta ,  prije 1 godinu
m
bez sažetka
m
Gotovinin otac Milan bio je dalmatinski ribar. Gotovinina majka Ana izgubila je život 4. ožujka 1959., štiteći djecu od eksplozije mine kojom se u blizini kuće lomio kamen. Obitelj se iz Pašmana preselila u [[Pakoštane]], a brigu o djeci preuzela je teta Marija Miočev.<ref name="vojska">http://www.vojska.net/hrv/zivotopis/g/gotovina/ante/</ref> U dobi od 17 godina postaje pripadnik [[Legija stranaca|francuske Legije stranaca]]. Služio je u 2. padobranskoj pukovniji.<ref name="vojska" /> Sudjelovao je u vojnim operacijama u [[Čad]]u. Nakon petogodišnjeg staža u francuskoj vojsci stekao francusko državljanstvo.
 
Nakon prestakaprestanka službe u Legiji stranaca ostaje povezan s francuskim obavještajnim službama<ref>[http://www.jutarnji.hr/jean-lucat---gotovina-je-bio-francuski-tajni-agent-/268713/ "Jean Lucat: 'Gotovina je bio francuski tajni agent'"], "Jutarnji list", 17. rujna 2007.</ref>, te obučava u [[Gvatemala|Gvatemali]] pripadnike paravojnih postrojbi koji su se borili u građanskom ratu. Djelovao je i u drugim državama Južne Amerike. 1983. godine zadesila ga je teška tropska bolest nedaleko od rijeke Montagua (Guatemala), a ono što mu je spasilo život bilo je žvakanje listova koke.<ref name="Vecernji list">[http://www.vecernji.hr/biografije/ante-gotovina-184 Ante Gotovina, Biografije, Večernji list] (pristupljeno 17. travnja 2014.)</ref>
 
1991. god. se pridružuje obrani Republike Hrvatske, te se ističe ispunjavanjem brojnih složenih zadaća: ubraja se u nekolicinu najistaknutijih vojnih zapovjednika u [[Domovinski rat|Domovinskom ratu]]. Nastojeći dokazati da je sam vrh hrvatske države odgovoran za genocid nad Srbima, koji da je navodno skrivila braneći teritorijalnu cjelovitost RH u [[Operacija Oluja|Operaciji Oluja]] 1995., tužiteljstvo Međunarodnog suda za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije podiglo je 2000. godine optužnicu protiv generala Ante Gotovine, Mladena Markača i Ivana Čermaka. Nakon vrlo opsežnog i kompliciranog suđenja u kojem je nepravomoćno bio usuđen na 24 godine zatvora, sva trojica su 2012. godine oslobođena svih optužbi: sud je utvrdio da Hrvatska 1995. godine nije počinila nikakav genocid.
 
Tijekom boravka u [[Kolumbija|Kolumbiji]] rođena mu je 1985. god. kćer Ximena, iz braka s novinarkom Ximenom Dalel. Ta najstarija Gotovinina kćerka živi danas u [[Bogotá|Bogoti]], prijestolnici Kolumbije. Godine 1995. godine mu se rodila kćer Ana, iz veze s hrvatskom novinarkom Vesnom Karuzom., 1995.iste godine oženio se Dunjom Zloić, pukovnicom HV i tajnicom tadašnjeg ministra obrane RH Gojka [[Gojko Šušak|Šuška]]. Iz braka s Dunjom Zloić ima sina Antu, rođenog 1997. godine.
 
Tijekom 7-godišnjeg pritvora u Haagu bavio se slikarstvom.<ref>[http://www.jutarnji.hr/crkvi-stigao-blazeni-merz--rad-generala-ante-gotovine-/359922/ "Crkvi stigao blaženi Merz, rad generala Ante Gotovine"], Inoslav Bešker za "Jutarnji list", 19. studeni 2009.</ref>
Glasine koje su kolale neko vrijeme pokazale su se istinitima: [[Međunarodni sud za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije|Međunarodni sud za ratne zločine na području bivše Jugoslavije u Haagu]] podigao je [[2001.]] optužnicu protiv Ante Gotovine<ref name="Optuznica_ICTY_2001"/> (kasnije donekle izmijenjena)<ref name="Optuznica_ICTY_2004">{{citiranje www |url=http://www.icty.org/x/cases/gotovina_old/ind/en/got-ai040224e.htm |naslov=Amended Indictment against Ante Gotovina, Case No. IT-01-45 |izdavač=International Criminal Tribunal for the former Yugoslavia |dan=19. veljače 2004. |preuzeto=14. lipnja 2010. |jezik=engleski}}</ref> optužujući ga za planiranje etničkoga čišćenja i ratne zločine, u sklopu ''zločinačkog poduhvata'' kojem je na čelu bio tadašnji Predsjednik RH [[Franjo Tuđman]]. Gotovina je odbio primiti optužnicu te je od podizanja optužnice do uhićenja bio u bijegu na nepoznatom prebivalištu. Obje su hrvatske koalicijske vlasti, i ona predvođena [[SDP]]-om (2000.-2004.), i ona predvođena [[HDZ]]-om (2004.-2011.), priznavajući legitimitet Haaškoga suda, pozivali Gotovinu da se preda. U međuvremenu, glavna haaška tužiteljica [[Carla del Ponte]] je u više navrata optuživala državni vrh RH da namjerno skriva (ili podupire skrivanje) Ante Gotovine i sufinancira njegov bijeg. [[Carla del Ponte]] je optuživala je i katoličko svećenstvo u Hrvatskoj i BiH da ga skriva u svojim samostanima. Tražila je od Vatikana da zbog tog kazni svećenstvo, što je Sveta Stolica odbila. Carla del Ponte je zbog tog kritizirala i samog papu Benedikta XVI.<ref>http://ljubuski.net/5969-wikileaks-carla-del-ponte-kritizirala-papu-jer-stiti-hercegovacke-franjevce</ref><ref>http://www.index.hr/vijesti/clanak/carla-del-ponte-se-naljutila-na-vatikan-gotovina-moze-papi-a-ja-ne-mogu/549556.aspx</ref> Joaquin Navarro-Valls , glasnogovornik Svete Stolice, izjavio je da je nadbiskup Giovanni Lajolo , ministar vanjskih poslova Vatikana, odbio pomoći jer mu Carla del Ponte nije pružila nijedan dokaz za svoje tvrdnje.<ref>{{Citiranje časopisa |url=http://www.ezilon.com/information/article_10014.shtml |accessdate=7. prosinca 2012.|title=Arhivirana kopija |archiveurl=https://web.archive.org/web/20110430161507/http://www.ezilon.com/information/article_10014.shtml |archivedate=30. travnja 2011.}}</ref> Vodstvo Katoličke crkve u Hrvatskoj se razljutilo na tvrdnje Carle del Ponte.
 
Francuski bivši obavještajac Philippe Rondott tvrdi 2007. godine da je Gotovinu od progona 2000.- ih godina pa do uhićenja na Kanarskim otocima skrivala francuska vojna tajna služba DGSE, uz znjanjeznanje najvišeg vrha francuske države.<ref>[http://arhiva.nacional.hr/clanak/103458/gotovinu-skrivala-francuska-vojna-tajna-sluzba-dgse "Gotovinu skrivala francuska vojna tajna služba DGSE]", za "Nacional" br. 799, 8. ožujka 2011.</ref>
 
Nakon višegodišnjeg skrivanja Gotovina je uhićen na [[Kanari|Kanarskim otocima]] ([[Španjolska]]) [[7. prosinca]] [[2005.]]<ref>{{citiranje www |url=http://news.bbc.co.uk/2/hi/europe/4510122.stm |naslov=Croatian fugitive general seized |izdavač=BBC News |dan=8. prosinca 2005. |preuzeto=14. lipnja 2010. |jezik=engleski }}</ref> Nekoliko dana prije samoga uhićenja, stigao je na [[Tenerife]] u pratnji australskog Hrvata Joze Grgića 'Jablana'. Kada su se navečer spustili u restoran hotela Bitácora u kojem je general tih dana prebivao, u 21:10 prišlo im je 8 službenika španjolske policije i uhitilo ih. Grgić je nakon nekoliko sati pušten, a Gotovina je prebačen u španjolski zatvor Soto del Real, 40-ak km od Madrida.
Za prijavu u hotelu Bitácora koristio je putovnicu na ime Kristijan Horvat za kojega se već navodno znalo kako je jedan od njegovih lažnih identiteta, te je upravo ta činjenica bila ključna za generalovo uhićenje. Gotovina je u trenutku uhićenja uza se imao 12.000 € gotovine.
 
Dio medija je uhićenje Ante Gotovine - kojemu teška krivnja uopće nije bila dokazana, nego će se 7 godina kasnije dokazati suprotno - popratio vrlo zluradim komentarima: prepoznavali su neki krugovi to uhićenje kao dio procesa "[[Detuđmanizacija|detuđmanizacije]]" koji je navodno bio potreban Hrvatskoj. Čak se u medijima prenosilo neprovjerene tvrdnje da je Ante Gotovina u prošlosti bio u Francuskoj tobože "višestruko osuđeni kriminalac", "gangster" koji je navodno "pljačkao draguljarnice, otimao ljude i iznuđivao novac pod prijetnjom ubojstva".<ref>[http://www.jutarnji.hr/kraj-mita-/232959/ "Kraj mita?"], Davor Butković za "Jutarnji list", 25. kolovoza 2007.</ref> Pojedini pisci i spikeri koristili su još tijekom optužbe i lova (do danas nekažnjeno) izraz "ratni zločinac" i "ratni zločini", ne rabivši atribut osumnjičenika i navodnosti. Za uhićenje Gotovine, francuski ministar Philippe Douste Blazy izjavio je to "dobra vijest za Balkan i europski kontinent", glavni tajnik NATO-a Jaap de Hoop Scheffer da je to "dobra vijest za svijet", a hrvatski mediji ovako: Jutarnji list popratio je naslovima ''Najbolja vijest za Republiku Hrvatsku'', ''Nećemo dopustiti ulične nemire'' (intervju sa Sanaderom), Vjesnik ''Vjerodostojnost nema alternative'' i ''Akcijski plan završen, obveze ostaju'', Novi list ''Sanader nije izdajnik, a ni Gotovina nije svetac''.<ref>[[Nenad Piskač]]: Haaški Božići. [[Hrvatsko slovo]], petak, 21. prosinca 2007., str. 5</ref>
 
Gotovina je [[9. prosinca]] prebačen u [[UN]]-ov zatvor u Scheveningenu ([[Nizozemska]]), gdje je smješten i čekao početak suđenja.
== Nakon oslobađanja iz pritvora 2012. god.: poslovni čovjek i najuglednija javna osoba ==
Nakon oslobađanja iz pritvora 2012. godine, Ante Gotovina postaje poslovni čovjek i razvija posao uzgoja tune u akvatoriju kod Zadra.<ref>[http://www.express.hr/brifing/gotovina-heroj-i-ribar-ili-general-biznismen-629# "Gotovina: Heroj i ribar ili general Biznismen"], Rozeta Bogeljić za "Express.hr", 15. travnja 2015.
</ref> Uživa nepodijeljenonepodijeljenu naklonost hrvatske javnosti i hrvatskih političara.<ref>[http://www.maxportal.hr/milanovic-prihvatio-prijedlog-ante-gotovine-da-se-peljeski-most-nazove-po-gojku-susku/ "Milanović prihvatio prijedlog Ante Gotovine da se Pelješki most nazove po Gojku Šušku"], M. Marković za "Maxportal.hr", 16. srpnja 2015.</ref> <ref>[http://www.maxportal.hr/ante-gotovina-rijesio-spor-mimohod-4-kolovoza-u-zagrebu-a-proslava-oluje-dan-kasnije-u-kninu/ "Ante Gotovina riješio spor: Mimohod 4. kolovoza u Zagrebu, a proslava Oluje dan kasnije u Kninu"], "Maxportal.hr", 20. svibnja 2015.</ref>
 
== Dužnosti, činovi i odličja ==
|commonscat2 =
|commonscathr2 =
|wikizvor = Ante Gotovina - optužnica
|wikizvor_autor =
|wječnik =

Navigacijski izbornik