Irob: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
Stvoreno prevođenjem stranice »Irob people«
(Nema razlike inačica)

Inačica od 13. rujna 2020. u 18:46

Selo Kafna.

Irob ( Ge'ez : ኢሮብ ʾirōb) su etnička skupina koja pretežno nastanjuje istoimeno planinsko područje u sjeveroistočnoj etiopskoj regiji Tigraj. Govore saho jezik. Većina su katolici i uglavnom su poljoprivrednici. [1] Etimologija imena Irob je diskutabilna, ali Irobove starješine kažu da taj izraz potječe od riječi "Oroba", što na Saho jeziku znači "dobrodošli u naš dom". Granice zemlje Iroba uglavnom se poklapaju s woredom Irob; te graniče sa sljedećim područjima: Dabri-Mela na sjeveru, Hado na istoku, regija Afar na istoku i jugu, Shoumezana i Gulomakeda na zapadu i Saesi Tsaedaemba na jugu. Prva dva susjeda također govore Saho i većinom muslimani, treći su muslimani Afari, a ostali su kršćani koji govore jezik tigrinja.

Povijest

Irob dječaci u Aliteni.

Glavni grad (tradicionalno središte) Iroba je Alitena. Irobi vode podrijetlo od jednog čovjeka, Summea, sina Neguse Worede-Mehret, koji je prema usmenoj povijesti Iroba prije oko 700 godina migrirao u zemlju Iroba iz mjesta Tsira'e u Kilite Awla'elo U Tigraya .   [ <span title="This claim needs references to reliable sources. (March 2009)">citat potreban</span> ] Unatoč relativno maloj populaciji, Irob su bili na čelu regionalne i nacionalne politike u Etiopiji. Počevši od Zemene Mesafint, obitelj Irob od Shum Agame Woldu dominirali su politikom Tigrinja. U dinastiji su bili Dejazmach Subagadis (čija se vladavina proširila na današnju Eritreju), Shum Agame Desta, Ras Sebhat Aregawi i mnogi drugi, uključujući cara Ivana IV..

Tijekom talijanske invazije, domoljubi iz naroda Irob, predvođeni pojedincima kao što su Dejazmach Ayele Sebhat i Dejazmach Kassa Sebhat, [2] dali su doprinos protutalijanskom pokretu otpora iz svoje baze na planini Asimba.

  1. https://joshuaproject.net/people_groups/14641/ET
  2. Anthony Mockler recounts how they attacked, and almost destroyed, an Italian column that had advanced from southern Eritrea, across the Danakil Depression, to reach the edge of the Ethiopian highlands. (Haile Selassie's War [New York: Olive Branch Press, 2003], pp. 66f)