Regionalni park: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
Kubura (razgovor | doprinosi)
Stvorena nova stranica sa sadržajem: »'''Regionalni park''', vrsta zaštićenog područja, jedno od devet vrsta zaštićenih područja u Hrvatskoj. Namjena mu je za...«.
(Nema razlike inačica)

Inačica od 5. studenoga 2020. u 07:17

Regionalni park, vrsta zaštićenog područja, jedno od devet vrsta zaštićenih područja u Hrvatskoj. Namjena mu je zaštita krajobrazne raznolikosti, održivi razvoj i turizam. Razina upravljanja je županijska. Proglašava ga predstavničko tijelo nadležne jedinice područne (regionalne) samouprave.[1]

Regionalni park je prostrano prirodno ili dijelom kultivirano područje kopna i/ili mora velike bioraznolikosti i/ili georaznolikosti, s vrijednim ekološkim obilježjima i krajobraznim vrijednostima karakterističnim za područje na kojem se nalazi. U regionalnom parku dopuštene su gospodarske i druge djelatnosti te zahvati kojima se ne ugrožavaju njegova bitna obilježja i uloga.[2]

U Republici Hrvatskoj zaštićena su 2 regionalna parka: Mura – Drava i Moslavačka gora.[2]

Izvori

  1. Kategorije zaštićenih područja Zavod za zaštitu okoliša i prirode. Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja Republike Hrvatske. 1. svibnja 2020. Pristupljeno 5. studenoga 2020.
  2. a b Ostala zaštićena područja Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja Republike Hrvatske. Pristupljeno 5. studenoga 2020.