Razlika između inačica stranice »Glazbene večeri u Sv. Donatu«

Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
bez sažetka
m (sitnice)
Tradicionalno Glazbene večeri u Sv. Donatu posvećuju posebnu pozornost njegovanju glazbe [[Srednji vijek|srednjeg vijeka]], [[Renesansa|renesanse]] i ranog [[barok]]a. Na tom su području Glazbene večeri učinile mnogo u oživljavanju i popularizaciji rane [[glazba|glazbe]].
 
U početnim godinama i pod nazivom ''Muzičke večeri u Donatu'', bila je to priredba s raznolikim programima [[komorna glazba|komorne glazbe]]. Don [[Marijan Grgić]] najvišejedan je zaslužanod štonekolicine pregaoca koji su Večeri sedamdesetih godina zašleglavninom izasnovali una ostalesklad povijesnes prostorepovijesnim prostorima Zadra te preraslesu u rafiniranisvijetu festivalprepoznate starekao glazbe,rafinirani cijenjenfestival podjednakonajranijih kodtradicija nasumjetničke i u svijetu. Pod nazivom Glazbene večeri u Sv. Donatuglazbe, priredbešto obnavljajuje duhumnogome prvotnihdoprinijelo susretaotkrivanju muzičaradotad izanemarenih publikevrednota uhrvatske Sv. Donatuglazbe, čuvajućikoja zanimanjese zapokazala muzičkimvrlo vrijednostima srednjega vijeka, renesanse i ranoga barokarelevantnom u njihovu susretu s jedinstvenim prostorom crkve sv. Donata kao i ostalih povijesnih prostora Zadra, njegovih klaustara i trgova, ulica isvjetskom parkovakontekstu.
 
Prva su festivalska ljeta protekla u nastojanju da se s jedne strane u Zadar dovedu istaknuta imena svjetske i domaće glazbene umjetnosti, a s druge da se uz pomoć festivala osnaže vlastite, zadarske snage, koje bi ravnopravno mogle sudjelovati u programu. Veliki preokret dogodio se [[1975]]. koji je trajao sve do [[1990]]. godine. Programsko se težište sve intenzivnije i sustavnije oslanjalo na ranija stoljeća glazbe. Nakon dramatičnog prekida festivala [[1991]]. zbog [[Domovinski rat|velikosrpske agresije]] i još dramatičnijeg održavanja pod granatama [[1992]]. i [[1993]]., festival je s novim koncepcijskim ruhom obnovljen [[1994]]. godine.
Anonimni suradnik

Navigacijski izbornik