Razlika između inačica stranice »Ponikve (jezero)«

Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Obrisano 10 bajtova ,  prije 11 mjeseci
bez sažetka
Oznake: mobilni uređaj m.wiki VisualEditor
}}
'''Ponikve''', [[jezero]] na otoku [[Krk]]u, Hrvatska. Nalazi se u unutarnjem dijelu otoka, na pola puta od [[Malinska|Malinske]] do Puntarske drage i grada Krka. Dijelom pripada općini [[Malinska - Dubašnica|Malinskoj - Dubašnici]], a većim, istočnim dijelom, gradu [[Krk (grad)|Krku]]. Iz imena [[ponikva]] ([[vrtača]]), vidljivo je geološko podrijetlo jezera. To je udubljenje u tlu nastalo otapanjem [[vapnenac|vapnenca]] i [[dolomit]]a u tektonski razlomljenom području, a koje je ispunila voda.
Sjeverozapadno je vrh Kaslir (161 metar). Sjeveroistočno je kamenolom GoricaGarica. Nešto dalje od jezera prolaze cestovne prometnice državna [[D102]], 58090 i županijska 5107.
 
Nije jasno označeno prometnim ni turističkim znakovima. Jedino što ga označava su prometni znakovi vodozaštitnog područja. Prije izgradnje izgradnje brane jezero je povremeno presušivalo tako da ga nerijetko nema na starim zemljovidima, čak ni na vojnim topografskim zemljovidima. Izgradnjom [[brana|brane]] jezero je postala akumulacija koja ne presušuje. Ispod brane je livada koju za visoka vodostaja jezero poplavi. Oko dijela obale jezera postavljena je ograda. <ref name=Šiber>[http://www.antoniosiber.org/jezero_ponikve_na_krku.html Antonio Šiber] ''Konstrukcija stvarnosti. Dokument o stvaranju jednog od mogućih svjetova: Jezero Ponikve na Krku (06. kolovoza 2010. godine)'' (pristupljeno 28. prosinca 2019.)</ref>
 
== Izvori ==
Anonimni suradnik

Navigacijski izbornik