Marguerite Yourcenar: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
sitnica
mNema sažetka uređivanja
Redak 3: Redak 3:
pravo prezime '''DE CRAYENCOUR'''
pravo prezime '''DE CRAYENCOUR'''


Pisala je psihološku prozu u kojoj se bavi "tajnom vječno ljudskog", ljudskim snovima i kulturom. Najpoznatije joj je djelo ''"Hadrijanovi memoari"'', imaginarne uspomene rimskog cara. Vrsna je prevoditeljica s engleskog jezika. Izabrana je [[1980]]. godine za člana ''Francuske akademije'' te je postala prva žena član te ustanove od njezina osnivanja.
Pisala je psihološku prozu u kojoj se bavi "tajnom vječno ljudskog", ljudskim snovima i kulturom. Najpoznatije joj je djelo ''"Hadrijanovi memoari"'', imaginarne uspomene rimskog cara. Vrsna je prevoditeljica s engleskog jezika. Izabrana je [[1980]]. godine za člana ''Francuske akademije'' te je postala prva žena član te [[ustanova|ustanove]] od njezina osnivanja.


'''Djela:'''
'''Djela:'''

Inačica od 28. veljače 2007. u 21:47

Marguerite Yourcenar (Bruxelles, 8. lipnja 1903. - Mount Desert Island, 17. prosinca 1988.), francuska književnica

pravo prezime DE CRAYENCOUR

Pisala je psihološku prozu u kojoj se bavi "tajnom vječno ljudskog", ljudskim snovima i kulturom. Najpoznatije joj je djelo "Hadrijanovi memoari", imaginarne uspomene rimskog cara. Vrsna je prevoditeljica s engleskog jezika. Izabrana je 1980. godine za člana Francuske akademije te je postala prva žena član te ustanove od njezina osnivanja.

Djela:

  • "Snovi i sudbine"
  • "Nova Euridika"
  • "Crna mijena"
  • "Obol snu"
  • "Elektra ili maske su zbačene"

Predložak:Stub-biog-knjiž