Razlika između inačica stranice »Nacionalni spomenik BiH«

Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
m
→‎top: Ispravan oblik, replaced: i t.d. → itd. (2)
m (nepotrebno)
m (→‎top: Ispravan oblik, replaced: i t.d. → itd. (2))
Da bi neka imovina, pokretnina ili nekretnina bila nacionalnim spomenikom, [[Predsjedništvo BiH]] je Odlukom osnovalo Povjerenstvo za očuvanje nacionalnih spomenika. To povjerenstvo prima molbe i odlučuje o tome hoće li neka nekretnina steći taj status. Sve ovo je predviđeno Aneksom VIII. Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini. Sjedište povjerenstva je u Sarajevu, tri su člana iz BiH, a jedan je međunarodni. Mandat im traje pet godina. Današnji članovi su Amra Hadžimuhamedović, [[Dubravko Lovrenović]] i Ljiljana Ševo. Međunarodni je član Martin Cherry.
 
Pokretnine koje mogu biti nacionalnim spomenikom su mali predmeti (pokućstvo, odjevni predmeti, radni pribor, alati, rukotvorine, i t.ditd.), slike, knjige, skulpture, fragmenti građevina, natpisi, i t.ditd.. Od nekretnina mogu biti povijesne građevine i spomenici koji mogu biti stambeni, vjerski, školski, upravni, trgovinski, javni, infrastrukturni, vojni, grobljanski, poljodjelski, gospodarski i tako dalje. Osim građevina, mogu biti i građevinske cjeline koje tvore kompleks određene namjene ili predstavljaju aglomeraciju koja je nastala kao rezultat kontinuirane gradnje u povijesnom području. I one mogu biti iste naravi kao građevine (stambene, vjerske i tako dalje). Nacionalnim spomenicima mogu biti područja: gradska, seoska, arheološka, industrijska, povijesna, kulturni krajobraz, prirodno-znanstveno, prirodno područje u svezi s nekim obredom ili tradicijom ili mješovite naravi.
 
Ostali kriteriji se odnose na vrijeme kad je imovina nastala (od pretpovijesti do 1960. godine), povijesni odnosno je li u svezi s nekom povijesnom osobom ili značajnim povijesnim događajem, umjetnička i estetska vrijednost, dokumentarno-znanstveno-obrazovna vrijednost (je li nešto svjedočanstvo o nečemu poznatom ili slabo poznatom), simbolična ili ambijentska vrijednost, izvornost, jedinstvenost, reprezentativnost i cjelovitost.
121.319

uređivanja

Navigacijski izbornik