Wikipedija:Bez vlastitog istraživanja: razlika između inačica

Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
lapsus
(Prijevod relevantnog dijela sa en.wiki - https://en.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:No_original_research)
Oznaka: uređivač wikiteksta (2017.)
 
(lapsus)
Oznaka: uređivač wikiteksta (2017.)
'''Članci na wikipediji ne smiju sadržavati vlastita istraživanja'''. Izraz "vlastita istraživanja" (VI) na Wikipediji koristimo za one materijale (činjenice, navode i ideje) za koje ne postoje <sup>[a]</sup> vjerodostojni objavljeni izvori. Ovo pravilo isključuje i korištenje bilo kakve analize i sinteze objavljenih materijala od strane uređivača članka kako bi se u članku iznio ili implicirao zaključak koji ne postoji u izvorima. Kako bi pokazali da ne koristite VI, morate moći citirati vjerodostojne objavljene izvore koji su direktno povezani sa temom članka i koji direkno podržavaju materijal kojeg prikazujemo u članku. (Ovo pravilo se ne primjenjuje na SZR i na drugim stranicama na kojima se raspravlja o sadržaju članka i o izvorima, na stranicama rasprave o brisanju članka ili na oglasnim pločama za pravila.)
 
Zabrana VI znači da svi materijali dodani u članak moraju biti '''pripisivi''' vjerodostojnom objavljenom izvoru, čak i ako nisu doista i pripisani. <sup>[a]</sup> Pravilo provjerljivosti nam govori da se [[Wikipedija:Linijsko pripisivanje|linijsko pripisivanje]] vjerodostojnog izvora mora koristiti za sve citate (kad prenosimo nečije izjave ili sadržaj izvora bez prepričavanja) te za sve ono što je osporavano ili vjerojatno može biti sporno. Međutim, vjerodostojan i objavljen izvor mora postojati čak i za materijal koji nikad neće biti osporavan. Na primjer, izjava "glavni grad Hrvatske je Zagreb" ne treba izvor, a ne predstavlja ni vlastito istraživanje zato što to nije nešto što ste izmislili i pogotovo zato što je toliko jednostavno za provjeru da ama baš nitko neće imati nikakve primjedbe - svi znamo da za tu izjavu postoje izvori, čak i ako nisu pripisani i navedeni. '''Izjava možemora biti pripisiva, iako nije pripisana.'''
 
Unatoč potrebi za pripisivanjem sadržaja vjerodostojnim izvorima, ne smijemo ih plagirati (prepisivati) ili kršiti njihova autorska prava. Prenošenje sadržaja sa izvora korištenjem vlastitih riječi uz zadržavanje originalnog značenja ne smatra se vlastitim istraživanjem.

Navigacijski izbornik