Romska državna samouprava u Mađarskoj: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
Kishegyi (razgovor | doprinosi)
Nema sažetka uređivanja
Nema sažetka uređivanja
Redak 1: Redak 1:
'''Romska državna samouprava''' (mađ. ''Országos Cigány Önkormányzat'') odnosno '''Zemaljska samouprava Roma''' je [[samouprava]] koju narod [[Romi u Mađarskoj|Roma, Cigana i Bajaša]] u [[Mađarska|Mađarskoj]] ima u skladu s zakonima Republike Mađarske.
'''Romska državna samouprava''' (mađ. ''Országos Cigány Önkormányzat'') odnosno '''Zemaljska samouprava Roma''' je [[samouprava]] koju narod [[Romi u Mađarskoj|Roma i Bajaša]] u [[Mađarska|Mađarskoj]] ima u skladu s zakonima Republike Mađarske.


== Povijest ==
== Povijest ==

Inačica od 12. prosinca 2020. u 11:58

Romska državna samouprava (mađ. Országos Cigány Önkormányzat) odnosno Zemaljska samouprava Roma je samouprava koju narod Roma i Bajaša u Mađarskoj ima u skladu s zakonima Republike Mađarske.

Povijest

Mađarski parlament je donio Zakon o pravima nacionalnih i etničkih manjina u Republici Mađarskoj, u kojem je predvidio ustavno pravo manjinama osnivati lokalne i manjinske samouprave. Uslijedili su lokalni izbori u Mađarskoj 1994., čime su sve manjine došle prvi put u povijesti u prigodu odlučiti žele li se same organizirati i odrediti kako će se postaviti na političkoj pozornici Republike Mađarske. Manjine su iskoristile tu zakonsku mogućnost.

Jedinice po županijama

2001. je u Mađarskoj djelovalo 999 jedinica romske manjinske samouprave.

Izvori