Razlika između inačica stranice »Američki nogomet«

Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Nema promjene veličine ,  prije 10 mjeseci
m
dobija u dobiva, replaced: dobija → dobiva (2)
Oznake: mobilni uređaj m.wiki VisualEditor
m (dobija u dobiva, replaced: dobija → dobiva (2))
Napad loptu može izgubiti na tri načina, a to su:
*ako u 4 pokušaja (engl. downa) ne prođu 10 ili više jardi
*živa lopta (engl. fumble) - Ako igrač napadačke ekipe ispusti loptu ili mu ona bude izbijena iz ruku prije nego što barem jednim koljenom ne dotakne tlo, vrijedi pravilo žive lopte i tada posjed lopte dobijadobiva ona ekipa koja prva dođe do nje. Bilo koji igrač na terenu iz obje ekipe može uhvatiti živu loptu i nastaviti trčati s njom dok ga netko ne zaustavi. Živa lopta također vrijedi i kod nekompletnog dodavanja unazad ili u stranu, tj. neuspjelog dodavanja unazad ili u stranu.
*presječena lopta (engl. interception) - Dobrom igrom obrana može doći do lopte presjecanjem protivničkog dodavanja. Tj. hvatanjem lopte koju je protivnički vođa navale uputio svojim hvatačima. U tom slučaju obrambeni igrač koji je presjekao loptu može njome trčati i osvajati prostor dok ga netko iz protivničke ekipe ne obori na tlo.
 
 
=== Ekstra Poen i Pretvaranje u dva poena===
Neposredno poslije postignutog polaganja, lopta se postavlja na crtu koja označava 2 jarda od protivničkog kraja zone. Napadačka ekipa u tom slučaju ima dvije opcije. U najvećem broju slučajeva izvodi se ekstra poen, pri čemu šuter napadačke ekipe treba šutnuti loptu kroz gol i tada napadačka ekipa dobiva 1 poen. Ovaj udarac se još naziva i PAT, što je skraćenica od engleskog ''Point After Touchdown'' (hrv. bod nakon polaganja). Druga varijanta koju napad može birati je pretvaranje za dva poena, pri čemu napadačka ekipa treba unijeti loptu u kraj zone protivničke ekipe na isti način kao kada se postiže polaganje, a ako uspije u tome dobijadobiva 2 poena.
 
=== Gol ===
94.741

uređivanje

Navigacijski izbornik