Žena: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
Nema sažetka uređivanja
Oznake: uklonjeno uređivanje VisualEditor
uklanjanje izmjene 5701104 suradnika 77.239.19.253 (razgovor)
Oznaka: uklanjanje
Redak 2: Redak 2:
{{preusmjerava|Žene|istoimeni roman|[[Žene (roman)]]}}
{{preusmjerava|Žene|istoimeni roman|[[Žene (roman)]]}}
[[Datoteka:Porträtt av målarinnan Jeanna Bauck (Bertha Wegmann) - Nationalmuseum - 19883.tif|mini|Žena]]
[[Datoteka:Porträtt av målarinnan Jeanna Bauck (Bertha Wegmann) - Nationalmuseum - 19883.tif|mini|Žena]]
'''Žena''' je osoba koja zna razviti pitu i umijesiti tijesto.
'''Žena''' je odrasla osoba ženskog spola.


== Razvoj i etimologija ==
== Razvoj i etimologija ==

Inačica od 21. prosinca 2020. u 00:35

Ovo je glavno značenje pojma Žena. Za druga značenja pogledajte Žena (razdvojba).
»Žene« preusmjerava ovamo. Za istoimeni roman, pogledajte Žene (roman).
Žena

Žena je odrasla osoba ženskog spola.

Razvoj i etimologija

Odrastanje žene razdoblje je u životu svake žene iz kojega ona prelazi iz djeteta u odraslu osobu, barem na tjelesni način. Žena to razdoblje započinje menstruacijom. Mnoge kulture na poseban način obilježavaju početak odrastanja, kao npr. u židovstvu bat mizvah.

Izraz žena može se koristiti općenito u bilo kojem dobu njenog života, ili konkretnije kada se želi naznačiti dob i razlučiti je od mlade žene, djevojke ili cure. U današnjem vremenu, izraz djevojka se također koristi i za neudanu ženu. Feministice su se tijekom 1970-ih strogo usprotivile tome nazivu te upotreba izraza djevojka kod odrasle osobe može značiti uvredu. Zanimljiva je i situacija da latinski izraz femina, otkud je i sam feministički pokret dobio naziv, znači ona koja je sisana (od latinskoga korijena felo = sisati), stoga su se i oko samog naziva pokreta vodile polemike.

U pojedinim kulturama koje su konzervativne i/ili kod kojih je položaj žena nezavidan, čast i reputacija obitelji vrlo je dobra, ako su kćeri u obitelji djevice. Tako se izraz stara djevojka ili stara cura i dalje može čuti kada se govori o ženama koje se nikada nisu udavale. Riječ žena bi, pak, u takvim kulturama značio da je žena seksualno iskusna, što bi bila uvreda cijeloj obitelji.

U nekim oblicima izraz djevojka se može odnositi i na odraslu ženu u svakodnevnim situacijama (kao npr. djevojačka večer) i među starijim ženama. U ovom slučaju, izraz djevojka može se usporediti s izrazom dečko za muškarca. Ipak, i među liberalnim kulturama, riječ djevojka često se smatra uvredljivim, ako se koristi kod starijih žena.

Biologija

Ženski reproduktivni sustav.

U smislu biologije, ženski spolni organi uključeni su u reproduktivni sustav služe za razvijanje zametka u tijelu žene. Jajnici ili ovariji proizvode jaja, koja stapanjem sa spermijima dovode do oplodnje i nastanka zametka. Maternica (na slici uterus) organ je s tkivom koje štiti i pomaže u razvoju zametka te se širi prilikom rasta djeteta. Uloga vagine najizraženija je prilikom porođaja, iako je ona ponekad krivi sinonim za ostale spolne organe žene: stidne usne i klitoris. Ženske grudi evoluirale su iz mliječne žlijezde, a primarna im je uloga dojenje.

Nakon prve menstruacije, žene mogu zatrudnjeti, iako postoji i umjetna oplodnja. Grana medicine koja se bavi ženskim spolnim sustavom zove se ginekologija. Žene dosežu menopauzu (prestanak menstruacije) u kasnim četrdesetima ili ranim pedesetima svoga života. Tada jajnici prestaju proizvoditi estrogen i žene ne mogu više zatrudnjeti.

Žene boluju velikom većinom od istih bolesti kao i muškarci, iako neke bolesti imaju samo žene (rak jajnika). Kod ostalih bolesti koje su svojstvene i muškarcima i ženama simptomi su isti ili vrlo slični, ali liječenje i odgovor na lijekove često je različit.

U prosjeku se rađa više muške djece od ženske (omjer je izračunat na približno 105:100) zbog činjenice da je muški kromosom Y lakši i brže se kreće na putu do jajne stanice od ženskoga kromosoma X iz muškoga spermija. Zanimljiv je podatak taj da su svi zametci u vrlo ranom stadiju trudnoće ženski; muški hormon testosteron odgovoran je za promjenu ženskog u muški spol.

Status žena u kulturama

Tkalja iz Bangladeša
Simbol Venere, ideala ženske ljepote.

U brojnim prapovijesnim kulturama uloga žena bila je u obradi zemlje i pripitomljavanju životinja, dok bi muškarci lovili divljač. Antropolozi smatraju da su upravo žene pionirke agrikulture u čitavom svijetu upravo zbog poznavanja i rada s biljkama.

U suvremenom svijetu, a pritom se misli do vremena s početka 20. stoljeća, uloga žene uvelike se promijenila. Njihova primarna zadaća bila je odgajanje djece, a muškarac je bio jedini koji bi uzdržavao obitelj. Nedopuštanje rada ženama bio je primjer dobrostojeće obitelji, dok je obitelj u kojoj je žena morala raditi bila na lošijem glasu jer se znalo da najčešće nije imućna.

To je dovelo do pokreta feministica koje su tražile potpunu jednakost s muškarcima. Najveća prepreka tom pokretu bile su predrasude koje su stvarane stoljećima i tisućljećima i koje su stvarale nejednakost. Feministice su zahtijevale da se odbaci ideal žene kao kućanice. No, iako je u nekim zemljama ovaj pokret polučio značajan uspjeh, u zapadnom svijetu žene još uvijek rijetko dopiru do najviših položaja, npr. predsjednika ili premijera države.

Vidi još

Vanjske poveznice

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Zajednički poslužitelj ima stranicu o temi Žena
Logotip Wikicitata
Logotip Wikicitata
Wikicitati imaju zbirke citata o temi Žene