Razlika između inačica stranice »Razgovor:Crnogorska pravoslavna Crkva«

Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
(Novi odlomak: Svaki pravoslavni narod ima pravo oformiti autokefalnu crkvu?)
 
 
Vidim da je došlo do malog uređivačkog rata oko citata, pa bi bilo dobro da raspravimo. Tvrdi se da "svaki pravoslavni narod, ukoliko je kao dominantan na jednom teritoriju stekao državnu neovisnost, po pravilu ima pravo oformiti svoju autokefalnu Crkvu [sic]". Takvo nešto ne spominje se u članku o [[Pravoslavlje|pravoslavlju]] niti [[Autokefalna crkva|autokefalnosti]]. Istina je da su mnoge pravoslavne crkve nacionalne, no koje pravilo daje spomenuto pravo? Da bi crkva bila autokefalna svakako je potrebno legalno odcjepljenje od postojeće autokefalne crkve i priznanje autokefalnosti od drugih autokefalnih crkava. [[Suradnik:Moreplovac|Moreplovac]] <small>([[Razgovor sa suradnikom:Moreplovac|razgovor]])</small> 17:25, 3. ožujka 2014. (CET)
 
== A gde je bar jedan izvor? ==
 
"U Sabornom hramu Svete Paraskeve u Sofiji, Mihailo je 1998. kanonski posvećen (hirotoniziran) za episkopa Crnogorske pravoslavne Crkve.
 
Hirotoniju je izvršio patrijarh Bugarske pravoslavne Crkve patrijarh Pimen. Rukopolaganju Mihaila za episkopa obnovljene Crnogorske pravoslavne Crkve sasluživali su Inokentije, mitropolit sofijski, Genadij, mitropolit dorostolski i još pet episkopa i četiri svećenika. Ta je hirotonija imala podršku i blagoslov Ukrajinske pravoslavne Crkve."
 
Da ne ulazim u sve ostalo iznešeno ali ovo jednostavno ne odgovara istini i očito iz tog razloga, autor nije mogao navesti niti jedan jedini izvor!
 
Čist falsifikat.
 
[[Posebno:Doprinosi/109.93.203.88|109.93.203.88]] 16:22, 12. siječnja 2021. (CET)
Anonimni suradnik

Navigacijski izbornik