Vlak u snijegu: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
Knjiga Vlak u snijegu
Oznake: uklonjeno uređivanje VisualEditor mobilni uređaj m.wiki
uklanjanje izmjene 5752228 suradnika 89.164.2.89 (razgovor)
Oznaka: uklanjanje
Redak 30: Redak 30:
}}
}}
{{dz|[[Vlak u snijegu (1976.)]]}}
{{dz|[[Vlak u snijegu (1976.)]]}}
Roman '''''Vlak u snijegu''''' (prvotno naslovljen kao '''''Djeca velikog sela'''''), napisao je [[Mato Lovrak]] [[1931.]] godine kao mladi učitelj.
Roman '''''Vlak u snijegu''''' (prvotno naslovljen kao '''''Djeca velikog sela'''''), napisao je [[Mato Lovrak]] [[1931.]] godine kao mladi učitelj. Nadahnut stvarnim događajima, roman je strukturiran u obliku pitke, djeci bliske proze koja se odlikuje jednostavnom, a dinamičnom fabulom, oblikovanom u stilu pustolovnog zapleta.

PODATCI KNJIGE

lovnogblikovanom u stilu pustolovnog zaplet

a.

Glavni likovi: Ljuban-dobar, pošten, pravedan...
Draga-dobra, draga, pažljiva...
Pero-razmažen, zao, drzak...
Mjesto radnje: Veliko selo, Zagreb
Vrijeme radnje: zima
Poruka: Kad se male ruke slože, sve se može.


== Sadržaj ==
== Sadržaj ==

Inačica od 18. veljače 2021. u 20:04

Vlak u snijegu
Naziv izvornika Djeca velikog sela
Autor Mato Lovrak
Država Hrvatska
Jezik hrvatski
Rod
(stil, žanr)
dječji roman
Datum (godina)
izdanja
1933.
Ovo je glavno značenje pojma Vlak u snijegu. Za druga značenja pogledajte Vlak u snijegu (1976.).

Roman Vlak u snijegu (prvotno naslovljen kao Djeca velikog sela), napisao je Mato Lovrak 1931. godine kao mladi učitelj. Nadahnut stvarnim događajima, roman je strukturiran u obliku pitke, djeci bliske proze koja se odlikuje jednostavnom, a dinamičnom fabulom, oblikovanom u stilu pustolovnog zapleta.

Sadržaj

Na Jabukovcu u Velikom Selu žive tri đaka četvrtog razreda. Zovu se Ljuban, Draga i Pero. Učenike te seoske škole učitelj povede vlakom na izlet u grad. Tamo su, u tiskari zahvalili na besplatnom putu u Zagreb pjesmom, a naposljetku su otišli u zoološki vrt. Međutim, učitelj se u gradu razboli i ostaje u bolnici, a djeca se moraju sama vratiti. Na povratku ih zatekne zimsko nevrijeme i vlak stane pred snježnim nanosom. Zahvaljujući pomoći djece, željezničari oslobađaju vlak.

Igrani cjelovečernji film

Film Vlak u snijegu, kao i roman Mate Lovraka prema kojem je nastao, još je uvijek jednako popularan danas kao i 1976. kada je snimljen. Režirao ga je Mate Relja, koji je ujedno i preradio knjigu i napravio scenarij. Sniman je u Zagrebu, u selima Grginac, Tomaš i Ciglena u okolici Bjelovara te na željezničkoj pruzi Bjelovar-Kloštar Podravski. U kina je stigao 10. lipnja 1976. godine. Glavne uloge tumače Slavko Štimac (kao Ljuban), Gordana Inkret (kao Draga) i Željko Malčić (kao Pero).

Kad se male ruke slože

Knjigu prati pjesma Kad se male ruke slože, koja govori o prijateljstvu i zajedništvu. Autor pjesme je Arsen Dedić. Tekst počinje:

Kad se mnogo malih složi,
Tad se snaga stoput množi,
A to znači da smo jači,
Kad se skupimo u zbor.
Mala iskra požar skriva,
Kap do kapi rijeka biva.
Hajde zato svi u jato,
Kao vrapci živ,živ,živ.

Izvori

Literatura