Patriotska liga Bosne i Hercegovine: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
Nema sažetka uređivanja
Oznake: uklonjeno uređivanje VisualEditor
m uklonjena promjena suradnika Fikistek (razgovor), vraćeno na posljednju inačicu suradnika IvanOS
Oznaka: brzo uklanjanje
Redak 1: Redak 1:
{{Izvor}}
{{Izvor}}
'''Patriotska liga Bosne i Hercegovine''' (skraćeno '''PL BiH''') bila je najveća paravojna formacija koja je formirana s ciljem zaštite građana Republike Bosne i Hercegovine od agresije.
'''Patriotska liga Bosne i Hercegovine''' (kratica '''PL BiH''') bila je [[Bošnjaci|bošnjačka]] dobrovoljačka formacija na početku [[Rat u Bosni i Hercegovini|rata u BiH]].


==Povijest==
==Povijest==

Inačica od 21. veljače 2021. u 21:11

Patriotska liga Bosne i Hercegovine (kratica PL BiH) bila je bošnjačka dobrovoljačka formacija na početku rata u BiH.

Povijest

Patriotsku ligu su osnovali Sefer Halilović i njegovi suradnici 10. lipnja 1991., s ciljem da se u nju učlane sve osobe odane ideji neovisne Bosne i Hercegovine. Liga je sudjelovala u pripremanju i pružanju otpora srpskim paravojnim jedinicama kao i JNA. Bila je veoma skromno materijalno-tehnički opremljena, ali u velikoj mjeri u tom otporu i uspijevala. Kao znak raspoznavanja, pripadnici su koristili amblem na kojem se nalazi grb Bosne i Hercegovine, iznad kojeg piše Patriotska liga. Veoma su značajni doprinosi koje je ova formacija dala u obrani grada Sarajeva i sprječavanju zločina nad građanima Sarajeva. Patriotska liga pravno prestaje postojati 1992. osnivanjem Armije Republike Bosne i Hercegovine.

Vanjske poveznice