Jonathan Swift: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
uklanjanje izmjene 5728659 suradnika 93.137.176.13 (razgovor)
Oznaka: uklanjanje
Nema sažetka uređivanja
Oznake: uklonjeno uređivanje VisualEditor vandalizam?
Redak 1: Redak 1:
[[Datoteka:Jonathan Swift by Charles Jervas detail.jpg|thumb|'''Jonathan Swift''']]
ererewrrwrwrwrew[[Datoteka:Jonathan Swift by Charles Jervas detail.jpg|thumb|'''Jonathan Swifter''']]
'''Jonathan Swift''' ([[Dublin]], [[30. studenog]] [[1667]]. - [[Dublin]], [[19. listopada]] [[1745]].), [[Irska|irski]] književnik.
'''Jonathan Swift''' ([[Dublin]], [[30. studenog]] [[1667]]. - [[Dublin]], [[19. listopada]] [[1745]].), [[Irska|irski]] književnik.


Nakon školovanja na Trinity Collegeu i smrti ujaka koji ga je izdržavao od očeve smrti napušta [[Irska|Irsku]]. Radio je kao tajnik političara Eilliama Templea i instruktor djevojčice Esthere, koja će odigrati značajnu ulogu u njegovu životu i djelu (Stella u "''Dnevniku''"). Strastveno se zanimao za suvremene događaja i sudjelovao u političkom životu oštrim člancima. Oko [[1710]]. napustio je vigovce i prešao u tabor torijevaca. Kao pisac bezobzirnih članaka u torijevskom časopisu ''Examiner'', za kratko vrijeme postao je najistaknutija ličnost tadašnjeg engleskog novinarstva. Kad vigovci ponovo dolaze na vlast, Swift [[1714]]. odlazi u Dublin u progonstvo. Bez sudjelovanja u javnom životu, bez prijatelja proživljava gorke i mračne dane, a uznapredovala je i teška bolest (tumor na mozgu) te je umro u dubokoj apatiji, slijep, gluh i gotovo nijem. Predmet njegove razotkrivajuće i razorne poruke nisu određeni pojedinci, sredine, staleži, događaji već ljudska narav koja se valja u moru gluposti.
Nakon školovanja na Trinity Collegeu i smrti ujaka koji ga je izdržavao od očeve smrti napušta [[Irska|Irsku]]. Radio je kao tajnik političara Eilliama Templea i instruktor djevojčice Esthere, koja će odigrati značajnu ulogu u njegovu životu i djelu (Stella u "''Dnevniku''"). Strastveno se zanimao za suvremene događaja i sudjelovao u političkom životu oštrim člancima. Oko [[1710]]. napustio je vigovce i prešao u tabor torijevaca. Kao pisac bezobzirnih članaka u torijevskom časopisu ''Examiner'', za kratko vrijeme postao je najistaknutija ličnost tadašnjeg engleskog novinarstva. Kad vigovci ponovo dolaze na vlast, Swift [[1714]]. odlazi u Dublin u progonstvo. Bez sudjelovanja u javnom životu, bez prijatelja proživljava gorke i mračne dane, a uznapredovala je i teška bolest (tumor na mozgu) te je umro u dubokoj apatiji, slijep, gluh i gotovo nijem. Predmet njegove razotkrivajuće i razorne poruke nisu određeni pojedinci, sredine, staleži, događaji već ljudska narav koja se valja u moru glup

'''Djela:'''

* "Pinđarske ode",
* "[[Gulliverova putovanja]]",
* "Boj knjiga",

* "Legion Club",
* "Razmišljanja o dršku metle".


{{wikicitat}}
{{wikicitat}}

Inačica od 24. veljače 2021. u 22:10

ererewrrwrwrwrew

Jonathan Swifter

Jonathan Swift (Dublin, 30. studenog 1667. - Dublin, 19. listopada 1745.), irski književnik.

Nakon školovanja na Trinity Collegeu i smrti ujaka koji ga je izdržavao od očeve smrti napušta Irsku. Radio je kao tajnik političara Eilliama Templea i instruktor djevojčice Esthere, koja će odigrati značajnu ulogu u njegovu životu i djelu (Stella u "Dnevniku"). Strastveno se zanimao za suvremene događaja i sudjelovao u političkom životu oštrim člancima. Oko 1710. napustio je vigovce i prešao u tabor torijevaca. Kao pisac bezobzirnih članaka u torijevskom časopisu Examiner, za kratko vrijeme postao je najistaknutija ličnost tadašnjeg engleskog novinarstva. Kad vigovci ponovo dolaze na vlast, Swift 1714. odlazi u Dublin u progonstvo. Bez sudjelovanja u javnom životu, bez prijatelja proživljava gorke i mračne dane, a uznapredovala je i teška bolest (tumor na mozgu) te je umro u dubokoj apatiji, slijep, gluh i gotovo nijem. Predmet njegove razotkrivajuće i razorne poruke nisu određeni pojedinci, sredine, staleži, događaji već ljudska narav koja se valja u moru glup

Logotip Wikicitata
Logotip Wikicitata
Wikicitati imaju zbirke citata o temi Jonathan Swift