Donji grad: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
Nema sažetka uređivanja
Oznake: uklonjeno uređivanje mobilni uređaj m.wiki
m uklonjena promjena suradnika 31.217.19.210 (razgovor), vraćeno na posljednju inačicu suradnika Croxyz
Oznaka: brzo uklanjanje
Redak 25: Redak 25:
Slika:ZagrebMestrovicevPaviljon.jpg|[[Dom likovnih umjetnosti u Zagrebu|Dom likovnih umjetnosti]] [[Ivan Meštrović|Ivana Meštrovića]], poznat kao ''Džamija''
Slika:ZagrebMestrovicevPaviljon.jpg|[[Dom likovnih umjetnosti u Zagrebu|Dom likovnih umjetnosti]] [[Ivan Meštrović|Ivana Meštrovića]], poznat kao ''Džamija''
</gallery>
</gallery>

Domvgoj


==Izvori==
==Izvori==

Inačica od 7. ožujka 2021. u 01:36


Gradska četvrt
Donji grad


Položaj gradske četvrti Donji grad na zemljovidu grada Zagreba

Površina: 3,01 km²
Stanovništvo: 37 024 stan. (2011.)
Gustoća stanovništva: 12 300,33 stan./km²

Donji grad tradicionalni je dio grada i gradska četvrt u samoupravnom ustrojstvu Grada Zagreba.

Naziv je opreka prema Gornjem gradu.

Gradska četvrt osnovana je Statutom Grada Zagreba 14. prosinca 1999., a u prethodnim ustrojstvima postojala je i općina istog imena, a dugo je Donji grad bio podijeljen između općina Centar i Medveščak. Po podacima iz 2011. površina četvrti je 3,02 km2, a broj stanovnika 37 024. Iako je ovo područje još uvijek najgušće naseljeni dio Zagreba, podaci zadnjih popisa stanovništva pokazuju kako rezidencijalna funkcija ovoga prostora postupno slabi u korist sve bogatijem poslovnom, kulturnom i raznolikom drugom javnom životu, čime Zagreb slijedi trend već poodavno zapažen u velikim gradovima širom svijeta.

Četvrt obuhvaća sam centar Zagreba, južno od Gornjeg grada do željezničke pruge, na zapad do Ulice Republike Austrije, a na istok do Heinzelove. Tradicionalno središte je Trg bana Jelačića, uz os prema željezničkom kolodvoru s parkovima.

Uglavnom je izgrađen u 19.stoljeću, a dio istočno od Draškovićeve u prvoj polovici 20.stoljeća. Zapadni dio puno je urbaniji i izgrađeniji od istočnog. Na rubovima postoje ostaci industrije koji polako nestaju. Sadrži većinu važnih mjesta okupljanja, trgovine, većinu institucija i muzeja u Zagrebu.

Izvori

Gradska četvrt Donji grad

Vanjske poveznice