Razlika između inačica stranice »Veliki Gatsby«

Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Dodano 86 bajtova ,  prije 7 mjeseci
m
Uklonjeni dvostruki razmaci, popravak poveznica
m
m (Uklonjeni dvostruki razmaci, popravak poveznica)
 
| isbn = 0743273567
}}
'''Veliki Gatsby''' ([[Engleski jezik|eng]],. ''The Great Gatsby'') je roman [[Američka književnost|američkog]] književnika [[F.Francis Scott Fitzgerald|F. Scotta Fitzgeralda]] objavljen [[1925.|1925]]. Središnja ličnost romana je Jay Gatsby, tajanstveni mladi bogataš kojeg muče ljubavni problemi, a priča je ispričana iz perspektive jednog njegovog prijatelja – Nicka Carrawaya.
 
Radnja romana smještena je u tzv. ''lude dvadesete'', poslijeratno razdoblje koje je u [[SAD|američkom]] društvu obilježila [[prohibicija]], ali i opća [[dekadencija]] te procvat organiziranog kriminala i ilegalnih poslova kakvima se vjerojatno bavi i lik iz naslova. Osim njegovih [[ljubav]]nih problema te kritike materijalizma i nekih drugih ljudskih osobina, u romanu su prisutne i teme vezane uz američku kulturu i način života kao što su ambicioznost, bogatstvo, glamur i dokolica viših društvenih slojeva.
 
Po objavljivanju je prošao nezapaženo - iako je odmah poslužio kao predložak za brodvejsku predstavu i igrani film – za autorovog života prodan je u manje od 24.000 primjeraka. Nakon Drugog svjetskog rata romanu je porasla popularnost i danas je obvezna lektira u američkim srednjim školama i fakultetima. Ponovno je ekraniziran [[1949]]. i [[1974]]. godine.
 
Radnja romana smještena je u tzv. ''lude dvadesete'', poslijeratno razdoblje koje je u [[SADSjedinjene Američke Države|američkom]] društvu obilježila [[prohibicija]], ali i opća [[dekadencija]] te procvat organiziranog kriminala i ilegalnih poslova kakvima se vjerojatno bavi i lik iz naslova. Osim njegovih [[ljubav]]nih problema te kritike materijalizma i nekih drugih ljudskih osobina, u romanu su prisutne i teme vezane uz američku kulturu i način života kao što su ambicioznost, bogatstvo, glamur i dokolica viših društvenih slojeva.
 
Po objavljivanju je prošao nezapaženo -, iako je odmah poslužio kao predložak za brodvejsku[[Broadwaysko kazalište|broadwaysku]] predstavu i igrani film. – zaZa autorovog života prodan je u manje od 24.000 primjeraka. Nakon [[Drugi svjetski rat|Drugog svjetskog rata]] romanu je porasla popularnost i danas je obvezna lektira u američkim srednjim školama i fakultetima. Ponovno je ekraniziran [[1949.|1949]]. i [[1974.|1974]]. godine.
== Radnja ==
{{Otkrivanje radnje}}
Pripovjedač, Nick Carraway, mladi poslovni čovjek porijeklom sa [[Srednji zapad (SAD)|Srednjeg zapada]], dolazi u [[New York]] kako bi se okušao u trgovini dionicama. Unajmljuje skromnu kuću na obali, gdje se uglavnom nalaze raskošne rezidencije, da bi tamo proveo ljeto. Prvi susjed mu je Jay Gatsby, bogataš o kojemu kruže razne glasine, a koji priređuje vrlo popularne zabave za visoko društvo. Nick se u početku druži sa svojom sestričnom Daisy i njezinim bogatim mužem Tomom Buchanonom te njihovom prijateljicom Jordan Baker, profesionalnom igračicom golfa, s kojom se upušta u površnu ljubavnu vezu. Uskoro se upoznaje i sprijateljuje i s Gatsbyjem te doznaje istinu o njemu: da je prije odlaska u [[Prvi svjetski rat]], kao siromašni časnik, bio u ljubavnoj vezi s Daisy; vrativši se iz vojske, gdje je dobio razna odlikovanja i čin majora, razočarao se vidjevši da ga je ona napustila i udala se. Iako iz skromne obitelji, radnom disciplinom, pretvaranjima, vjerojatno i nekim ilegalnim poslovima, obogatio se i odlučio ponovno kontaktirati Daisy, koju je cijelo vrijeme volio, te se stoga doselio u New York.
 
Na Gatsbyjev nagovor Nick ga povezuje s Daisy koja je nezadovoljna svojim brakom jer Tom ima ljubavnicu Myrtl, zahtjevnu suprugu vlasnika benzinske crpke koji naizgled ništa ne sluti o nevjeri. Između Gatsbyja i Daisy se ponovno javlja ljubav te uskoro dolazi do otvorenog verbalnog sukoba između njega i Toma pri čemu ona pokazuje da se koleba oko svoje konačne odluke. Nakon svađe Daisy ipak odlazi kući s Gatsbyjem, a na putu automobilom slučajno pregazi Myrtl, Tomovu ljubavnicu. Myrtlin muž, Wilson, na to poludi i umisli da mu je suprugu namjerno pregazio njezin bivši ljubavnik o kojemu je počeo imati neke sumnje. Prepoznavši automobil s mjesta nesreće, odlazi do Toma koji ga uvjerava da je Gatsby bivši ljubavnik i ubojica njegove žene; na to Wilson reagira tako što ubije Gatsbyja i zatim počini samoubojstvo. Na sahranu Jaya Gatsbyja, naizgled vrlo omiljenog u visokom društvu, ne dolazi gotovo nitko što u Nicka izaziva gnušanje i razlaz sa svojim dosadašnjim poznanicima.
 
[[Kategorija:Američka književnost]]

Navigacijski izbornik