Pečenezi: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
Zblace (razgovor | doprinosi)
brza korekcija - treba pažljivije korigirati jezik
Oznake: uklonjeno uređivanje VisualEditor: wikitekst
Zblace (razgovor | doprinosi)
mNema sažetka uređivanja
Oznake: uklonjeno uređivanje VisualEditor
Redak 1: Redak 1:


[[Datoteka:Khazarfall1.png|mini|desno|350px|Istočna Evropa i područje koje nastanjuju Pečenjezi (plavom bojom) oko 1015.]]
[[Datoteka:Khazarfall1.png|mini|desno|350px|Istočna Europa i područje koje nastanjuju Pečenjezi (plavom bojom) oko 1015.]]


'''Pečenjezi''' ili '''Pečenezi''' su bili polunomadski narod [[Centralna Azija|Centralne Azije]], koji je govorio jezikom, koji pripada grupi turskih jezika, a asimilirani su tijekom srednjeg vijeka.
'''Pečenjezi''' ili '''Pečenezi''' su bili polunomadski narod [[Centralna Azija|Centralne Azije]], koji je govorio jezikom, koji pripada grupi turskih jezika, a asimilirani su tijekom srednjeg vijeka.

Inačica od 13. ožujka 2021. u 08:28

Istočna Europa i područje koje nastanjuju Pečenjezi (plavom bojom) oko 1015.

Pečenjezi ili Pečenezi su bili polunomadski narod Centralne Azije, koji je govorio jezikom, koji pripada grupi turskih jezika, a asimilirani su tijekom srednjeg vijeka.

Porijeklo i područje

Pečenezi su nomadsko turkijsko pleme čija izvorna domovina nije poznata, ali u 8. i 9. stoljeću naseljeni su između donje Volge, Dona i Urala. Hazari i Kumani ih oko 889. tjeraju na zapad, na što su potaknuli i Mađare te se naseljavaju u južnoj Ukrajini duž obala Dnjepra. Sa Pečenezima Kijevska Rus' ima problema, 968. opsjedaju Kijev, a 972. ubili su i kneza Svjatoslava. Naposljetku 1036. porazio ih je Jaroslav pa su se uputili u smjeru donjeg Dunava. Ovdje ih opet (1064) napadaju stari neprijatelji - Kumani, mnoge pokolju a dio se apsorbira među njima. O njima će se čuti nešto kasnije kada ih oko 1091. nakon napada na Konstantinopol poražava bizantski car Aleksije I. Komnen. Poslije čine važnu zajednicu među Mađarima gdje su i izgubili identitet. Po Pečenezima je nazvan ruski laki mitraljez PKP "Pecheneg"

Kao i većina nomadskih naroda nisu imali koncept države, a njihova organizacija se svodila na nasumične napade na susjede. Osim toga postajali su plaćenici za druge sile. Prema Konstantinu Porfirogenitu Pečenjezi su vladali područjem zapadno od rijeke Seret.

Savez sa Bizantom i Bugarskom

Tijekom 9. vijeka Bizant postaje saveznik Pečenjega, koristeći ih da se zaštiti od drugih opasnijih plemena, kao npr. Mađara ili Varjaga. To je Bizant radio koristeći se rimskim uzorima i politikom "zavadi pa vladaj". Jedno tursko pleme Uza isteralo je Pečenjege iz njihove domovine. Pečenjezi su do 889. bili potisnuti zapadno od strane Hazara i Kumana, pa su Pečenjezi potisnuli Mađare zapadno od Dnjepra do 892.

Bugari su 894. ušli u rat protiv Vizantije. Vizantijski car Lav VI Mudri protiv Bugara poziva Mađare. Mađari su pod komandom Leventa sa velikom vojskom izveli uspiješnu kampanju u Bugarskoj. U isto vreme je Bizant ušao u Bugarsku sa juga. Bugarski car Simeon I je bio prisiljen sklopiti mir sa Bizantom. Simeon je našao saveznika u Pečenjezima da bi se branio od Mađara. Pečenjezi su bili posebno uspješni, tako da su potisnuli zaostale Mađare iz pontskih stepa. Mađari su bili potisnuti i nastanjuju se definitivno na području između Dunava i Tise. Tu pod vodstvom Arpada Mađari formiraju državu.

Istorija i pad

Od 9. vijeka Pečenjezi su imali loše odnose sa Kijevskom Rusijom. Oni su stalno upadali na teritorije Kijevske Rusije, što bi s vremena na vreme dovodilo do rata. Tako je 920. bio rat Pečenjega sa Igorom Kijevskim, velikim knezom Kijeva. Ponekad su Pečenjezi ulazili i u savez sa Rusima, kao 943. protiv Bizanta.

Pečenjezi su napadali i opsedali Kijev 968. Deo Pečenjega učestvuje u ruskom napadu na Vizantiju 970971. Tokom vlasti Vladimira I Velikog Rusi i Pečenjezi su se sukobljavali sa promenljivim uspehom, a Jaroslav Mudri je porazio Pečenjege. Posle toga Kijevsku Rusiju počinju ugrožavati Kumani (odnosno Polovci).

Pečenjezi su stoljećima ratovali sa susjedima: Bizantom, Bugarima, Kijevskom Rusijom, Hazarijom i Mađarima. Pečenjege je konačno porazila Bizant pod vodstvom Aleksija I Komnina 1091. u bici kod Levuniona. Bizantu su u toj bici pomagali Kumani.

Pečenjege su 1094. ponovo napali Kumani i mnogi Pečenjezi su poklani ili su bili apsorbirani. Ponovo ih je porazilo Bizant 1122. Neko vrijeme Pečenjezi su još postojali u Mađarskoj i konačno su asimilirani u Bugare, Mađare ili Gagauze.

Pretpostavlja se da su Pečenezi osnovali naselje Pečenjevce kod Leskovca. Pošto su osnovali naselje Pečenjevce, tu su se naselili ostaci razbijenih plemane Pečenega nakon teškog poraza koji im je nanio Bizant i koji je doveo gotovo do njihovog fizičkog uništenja kao naroda.

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Pečenezi