Wikipedija:Bez vlastitog istraživanja: razlika između inačica

Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
+standardni predložak za str. s pravilima
(+standardni predložak za str. s pravilima)
Oznaka: uređivač wikiteksta (2017.)
{{pravila}}
{{Pravila o sadržajuWikipedije}}
{{prečac|[[WP:BVI]]|[[WP:OR]]}}
'''Članci na Wikipediji ne smiju sadržavati vlastita istraživanja'''. Izraz "vlastita istraživanja" (WP:BVI) na Wikipediji koristimo za one činjenice, navode i ideje za koje ne postoje{{efn|name=bilj1|Kad pravilo spominje '''postojanje''' vjerodostojnih objavljenih izvora, misli se na to da je vjerodostojan izvor morao biti objavljen i još uvijek negdje postoji (na bilo kojem jeziku, bilo da je dostupan na internetu ili nije) čak i ako u članku uopće nije naveden. Članci koji imaju doslovno nula navedenih izvora bilo koje vrste i dalje mogu biti potpuno usklađeni s ovim pravilom sve dok postoji razumno očekivanje da svaki djelić iznesenog materijala može biti podržan od strane objavljenog vjerodostojnog izvora.}} vjerodostojni objavljeni izvori. Ovo pravilo isključuje i korištenje bilo kakve analize i sinteze objavljene građe kako bi suradnik u članku iznio ili implicirao zaključak koji ne postoji u izvorima. Kako bi pokazali da ne koristite vlastita istraživanja, morate moći citirati vjerodostojne objavljene izvore koji su direktno povezani s temom članka i koji direktno podržavaju materijal koji prikazujemo u članku. (Ovo pravilo se ne primjenjuje na SZR i na drugim stranicama na kojima se raspravlja o sadržaju članka i o izvorima, na stranicama rasprave o brisanju članka ili na oglasnim pločama za pravila.)
</div>
 
{{Pravila o sadržaju}}
Za pitanja o tome poštuje li određeni doprinos ovo pravilo ili pak predstavlja vlastito istraživanje posjetite oglasnu ploču [[WP:BVI]].
 
== Korištenje izvora ==
 
[[Datoteka:Manusingmicroscope.jpg|mini| Izvan Wikipedije, [[Istraživanje|istraživanje]] je ključni dio znanstvenog rada. Međutim, suradnici Wikipedije ne smiju svoje doprinose temeljiti na ''vlastitim'' izvornim istraživanjima. Suradnici Wikipedije '''moraju zasnivati svoje doprinose na vjerodostojnim i provjerljivim, objavljenim izvorima.''']]
 
Istraživanja i enciklopedijski rad koji se sastoji od prikupljanja i organiziranja građe iz postojećih izvora poštujući ovo, ali i druga pravila Wikipedije vezana uz sadržaj (WP:P, WP:BVI), od temeljnog su značenja pri pisanju enciklopedije. U praksi se pokazalo da je najbolji pristup prvo istražiti najvjerodostojnije izvore koji postoje na zadanu temu te da nakon toga sažeto prepričamo svojim riječima njihov sadržaj i to na način da svaku tvrdnju koju prenosimo u članak popratimo pripisivanjem izvoru koji tu tvrdnju direktno podržava. Izvornu građu bi trebali vrlo pažljivo rezimirati i prepričati bez da mijenjamo njeno značenje ili dublji smisao. Nemojte u iznošenju tvrdnji u članku ići dalje od onoga što je izneseno u izvorima i nemojte izvore koristiti na način koji nije u skladu s njihovim namjerama tako da, primjerice, koristite materijale dostupne u izvoru izvan njihovog originalnog konteksta. Ukratko, ''držite se izvora''.

Navigacijski izbornik