Wikipedija:Bez vlastitog istraživanja: razlika između inačica

Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
linijsko pripisivanje - def. je sada u WP:NI
(kad se zeleni DIV preklapa s floatom rješenje je "block formatting context")
Oznaka: uređivač wikiteksta (2017.)
(linijsko pripisivanje - def. je sada u WP:NI)
Oznaka: uređivač wikiteksta (2017.)
'''Članci na Wikipediji ne smiju sadržavati vlastita istraživanja'''. Izraz "vlastita istraživanja" (WP:BVI) na Wikipediji koristimo za one činjenice, navode i ideje za koje ne postoje{{efn|name=bilj1|Kad pravilo spominje '''postojanje''' vjerodostojnih objavljenih izvora, misli se na to da je vjerodostojan izvor morao biti objavljen i još uvijek negdje postoji (na bilo kojem jeziku, bilo da je dostupan na internetu ili nije) čak i ako u članku uopće nije naveden. Članci koji imaju doslovno nula navedenih izvora bilo koje vrste i dalje mogu biti potpuno usklađeni s ovim pravilom sve dok postoji razumno očekivanje da svaki djelić iznesenog materijala može biti podržan od strane objavljenog vjerodostojnog izvora.}} vjerodostojni objavljeni izvori. Ovo pravilo isključuje i korištenje bilo kakve analize i sinteze objavljene građe kako bi suradnik u članku iznio ili implicirao zaključak koji ne postoji u izvorima. Kako bi pokazali da ne koristite vlastita istraživanja, morate moći citirati vjerodostojne objavljene izvore koji su direktno povezani s temom članka i koji direktno podržavaju materijal koji prikazujemo u članku. (Ovo pravilo se ne primjenjuje na SZR i na drugim stranicama na kojima se raspravlja o sadržaju članka i o izvorima, na stranicama rasprave o brisanju članka ili na oglasnim pločama za pravila.)
 
Zabrana vlastitih istraživanja znači da sav sadržaj dodan u članak mora biti '''pripisiv''' vjerodostojnom objavljenom izvoru, čak i ako nije doista pripisan.{{efn|name=bilj1}} Pravilo provjerljivosti nam govori da se pripisivanje u tekstu ili [[Wikipedija:LinijskoNavođenje pripisivanjeizvora|''linijsko pripisivanje'']] vjerodostojnogvjerodostojnom izvoraizvoru mora koristiti za sve citate (kad prenosimo nečije izjave ili sadržaj izvora bez prepričavanja) te za sve ono što je osporavano ili vjerojatno može biti sporno. Međutim, vjerodostojan i objavljen izvor mora postojati čak i za sadržaj koji nikad neće biti osporavan. Na primjer, izjava "glavni grad Hrvatske je Zagreb" ne treba izvor, a ne predstavlja ni vlastito istraživanje zato što to nije nešto što ste izmislili i pogotovo zato što je toliko jednostavno za provjeru da ama baš nitko neće imati nikakve primjedbe - svi znamo da za tu izjavu postoje izvori, čak i ako nisu pripisani i navedeni. '''Svaka izjava mora biti pripisiva, čak i ako nije pripisana.'''
 
Unatoč potrebi za pripisivanjem sadržaja vjerodostojnim izvorima, ne smijemo ih plagirati (prepisivati) ili kršiti njihova autorska prava. Prenošenje sadržaja iz izvora korištenjem vlastitih riječi uz zadržavanje originalnog značenja ne smatra se vlastitim istraživanjem.

Navigacijski izbornik